Inceperea noului an scolar inseamna, pe langa rechizite si teme, mai multi microbi pe care copiii ii aduc acasa. Scolile sunt locuri ideale pentru infectii. Germenii se transmit de la o persoana la alta cu usurinta, deoarece copiii sunt aproape unul de altul, in spatii inchise, iar echipamentele si alte accesorii de clasa folosite in comun favorizeaza raspandirea microbilor. Mai mult decat atat, activitatea fizica in sala de sport si la locul de joaca poate duce la raniri accidentale.
Majoritatea copiilor de varsta scolara lipsesc mai multe zile pe an de la scoala din cauza unei boli sau a unei accidentari. Cu timpul, imunitatea copilului se va dezvolta fata de multe boli infectioase, dar pana atunci, trebuie sa limitati raspandirea bolii in familie, mai ales daca aveti si copii mai mici acasa.
Spalarea corecta a mainilor este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a raspandirii germenilor. Daca toata lumea ar practica spalarea corecta a mainilor, intreaga comunitate scolara ar ramane mai sanatoasa. Un alt factor important este pastrarea copiilor bolnavi acasa. Copiii se pot intoarce la scoala, atunci cand, fara medicamente, nu au mai avut febra in ultimele 24 de ore si mananca si beau in mod normal.
Va prezentam unele dintre cele mai comune boli si leziuni care apar la scoala. Aflati ce puteti face, pentru a va ajuta copilul si familia, sa ramana sanatosi in acest an scolar.
1. Raceala si Gripa
Racelile virale sunt cele mai frecvente si cele mai contagioase boli in scoala. Copiii sunt mai expusi la raceli decat adultii, iar simptomele lor tind sa fie mai severe. In cazul in care copilul dumneavoastra nu are febra, si este de acord si medicul, poate sa mearga la scoala, dar trebuie sa il invatati cum sa evite raspandirea microbilor. Asigurati-va ca stie sa tuseasca si sa stranute intr-un servetel sau la indoitura cotului, daca nu are in clipa aceea un servetel, iar dupa aceea se spala pe maini.
Virusul gripal este un alt virus respirator care poate face ravagii in timpul anului scolar. Gripa este mult mai intensa decat raceala. Copilul va avea febra mare – 38,5 ºC sau mai mult, va fi neobisnuit de obosit si va avea o tuse uscata. Gripa este cauza absentei scolare mai indelungate decat raceala.
In cazul gripei si al racelii, prevenirea este factorul cheie. Invatati-va copilul sa isi tina degetele si mainile departe de gura, nas si ochi. Sa se spale pe maini frecvent cu apa calda si sapun.
Puteti opta pentru vaccinul antigripal anual, in functie de recomandarile medicului. Recomandarile in domeniul sanatatii sustin vaccinarea in scopul protejarii copilului dumneavoastra si al prevenirii raspandirii la copiii cu risc crescut de complicatii la gripa.
2. Gastroenterita
Gastroenterita este provocata de o varietate de virusi: rotavirus, norovirus, anumite forme de adenovirus etc. Acesti virusi infecteaza mucoasa tractului digestiv, cauzand dureri de stomac, varsaturi si diaree.
Cel mai ingrijorator simptom al gastroenteritei este deshidratarea copilului, asigurati-va ca bea cat mai multe lichide.
Gastroenterita se extinde de la un contact apropiat cu cineva care are deja virusul. De asemenea, se poate raspandi prin alimente si bauturi contaminate.
Pentru a evita aceasta, copilul trebuie sa se spele intotdeauna pe maini dupa ce merge la baie si inainte de a manca. Invatati-va copilul sa evite bauturile si mancarea in comun cu altcineva, folosirea acelorasi ustensile de alimentatie, si sa manance intotdeauna de pe suprafete curate.
3. Paduchii
Paduchii sunt insecte mici parazite care traiesc pe scalp. Ele se hranesc cu sange si provoaca mancarimi intense, nu raspandesc boli, dar pot provoca o infectie secundara atunci cand copiii scarpina scalpului.
Cel mai comun mod de a obtine paduchi este contactul cap-la-cap cu cineva care are. Paduchii se mai pot raspandi prin obiecte personale, cum ar fi palarii, perii, accesorii de par, lenjerie de pat, dulapurile personale de la scoala.
Infestarile cu paduchi sunt cele mai frecvente la copiii in varsta de 3 pana la 11 ani. In cazul in care copilul dumneavoastra are paduchi, aceasta nu inseamna ca nu i-ati oferit o igiena corecta, ci doar ca a venit in contact cu cineva care a are paduchi. Copiii de aceasta varsta se joaca frecvent impreuna, implicand un contact direct.
Pentru a va proteja familia, invatati-va copilul cum trebuie prevenita infestarea, sa evite contactul cap-la-cap si sa nu imparta cu nimeni palarii, casti, accesorii de par, prosoape, sau orice alte obiecte personale. Asigurati-va ca la scoala este suficient spatiu de stocare pentru obiectele personale, cuiere, dulapuri etc.
4. Conjunctivita
Conjunctivita este o infectie foarte contagioasa la ochi. Aceasta se extinde cu usurinta de la un copil la altul in mediul scolar.
Copilul dumneavoastra are simptomele conjunctivitei daca are ochii „rosii”, cu vase de sange, are o secretie galbena sau verde ochi, si sa trezit cu pleoapa la un ochi sau ambii ochi „lipita” si cu exces de secretie. Copilul tau poate , de asemenea, poate sa prezinte mancarime la nivelul ochilor, senzatie de arsura si sentimentul ca ceva este in ochi.
Conjunctivita necesita, de obicei, antibiotice oftalmologice sub forma de picaturi sau unguent pentru a accelera vindecarea si a preveni raspandirea acesteia la alti copii. Medicul va stabili tratamentul adecvat.
Conjunctivita se previne similar cu prevenirea oricarei boli contagioase. Asigurati-va ca scolarul stie tehnica corecta de spalare a mainilor, si o face in mod frecvent, si stie sa evite atingerea ochilor.
5. Infectia streptococica a gatului
Virusii sunt cauza cea mai frecventa a gatului inflamat la copii. Durerea in gat apare des din cauza streptococilor din grupa A. Inflamarea virala a gatului are de obicei si alte simptome respiratorii, cum ar fi curgerea nasului.
Infectia in gat cu streptococi are, de obicei, simptome de durere in gat, febra mare si dureri de cap. Infectiile de gat provocate de streptococi sunt foarte contagioase si se raspandesc cu usurinta in salile de clasa, provocand foarte multe infectii in fiecare an.
Lasata netratata, infectia streptococica a gatului poate provoca complicatii, inclusiv febra reumatica care poate afecta in mod permanent inima copilului. Deci, este important sa se obtina o cultura din gat si daca testul este pozitiv, sa se trateze infectia copilului cu antibiotice (bineinteles, la recomandarea medicului).
Pentru prevenirea infectiei in gat cu strptococi, invatati-va copilul sa evite contactul cu cineva care are o durere in gat si sa se spele pe maini frecvent, de asemenea, sa nu imparta bauturi, ustensile de alimentatie, sau periute de dinti.
6. Impetigo
Impetigo este o infectie a pielii cauzata tot de streptococii din grupa A. Ca si infectia streptococica a gatului, impetigo este foarte contagioasa. Impetigo este una dintre cele mai frecvente infectii cutanate la copii. Aceasta provoaca rani sau vezicule pe fata, gat si maini, de obicei, pe pielea care este deja iritata.
Igiena buna este factorul cheie pentru prevenirea impetigo. Aceasta include si dezinfectarea foarte buna a taieturilor, abraziunilor si a altor iritatii ale pielii. Copilul trebuie invatat sa nu zgarie eruptiile cutanate si nici muscaturile de insecte. Spalarea corecta a mainilor ajuta la prevenirea raspandirii streptococilor, ceea ce va ajuta la prevenirea atat a impetigo, cat si infectiei streptococice a gatului.
7. Leziuni legate de ghiozdan
Leziunile sunt un alt aspect de considerat odata cu reinceperea scolii. Leziunile cauzate de ghiozdan afecteaza multi copii in fiecare an. Ghiozdanul este util pentru transportul manualelor, al rechizitelor, al echipamentului de sport si pentru mancarea de la scoala, dar trebuie respectate cateva reguli.
Purtarea ghiozdanului intr-un mod necorespunzator poate provoca dureri de spate, durereri de gat si umar supraincarcat. Poate bloca irigarea corecta cu sange, ceea ce, va provoca o senzatie de amorteala, furnicaturi si slabiciune la nivelul bratelor si mainilor.
Un ghiozdan ar trebui sa cantareasca maxim 10% din greutatea corporala a unui copil. Aveti posibilitatea sa utilizati cantarul de baie pentru a verifica. Se cantareste intai copilul fara ghiozdan, apoi isi pune ghiozdanul si se cantareste din nou.
De asemenea, copilul trebuie intotdeauna sa poarte ambele bretele de umar pentru a distribui uniform greutatea. Cumparati un rucsac usor, cu bretele late si spate captusit. Daca doriti puteti sa cumparati si rucsac cu roti, dar de foarte multe ori copilul ajunge de fapt sa il poarte tot in spate, avand in plus si greutarea structurii cu roti.
8. Leziuni in sala de sport si locul de joaca
Leziunile pe terenul de joaca sau in sala de sport apar des la copiii cu varste mai mici de 14 ani. Leziunile cele mai intalnite includ fracturi, taieturi, contuzii, entorse, si luxatii. Cele mai multe accidente se produc la locurile de catarare in comparatie cu alte tipuri de echipamente de joaca. Invatati-va copilul sa urmeze regulile din sala de sport si informati-va despre cum sunt supravegheati copiii cand folosesc echipamentele.
Subiecte: afectiune colectivitate copii scoala