Acneea juvenilă (vulgaris) este o afecțiune des întâlnită în rândul tinerilor până la 18-20 ani. Dezamăgirea apare atunci când vârsta de 20 de ani nu vine însoțită de un ten curat, ci acneea continuă sub alte forme și la maturitate.
Formele de acnee la adulți sunt diferite față de acneea juvenilă (vulgaris) și pot apărea chiar și atunci când persoana nu a fost afectată de acnee în adolescență. Factorul ereditar joacă un rol foarte important în cazul predispoziției la acnee.
În ultimele decenii s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de acnee la adulți, în cazul femeilor aceasta persistând chiar până la menopauză.
Din datele Institutului Internațional de Dermatologie reiese că 55% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani suferă de forme moderate, dar persistente, de acnee și ten seboreic. Din păcate această vârstă coincide cu vârsta la care femeile observă primele riduri, pigmentări și alte probleme ale tenului.
În toate cazurile de acnee la adulți este important să se țină cont de faptul că pielea la maturitate nu mai are același ritm de reînnoire ca înainte de 20 de ani, orice tratament agresiv sau neadecvat având ca rezultat înrăutățirea situației (iritație, mâncărime, arsuri etc) și vindecarea mult mai lentă.
Cum apare acneea?
Glanda sebacee prezentă în derm produce sebum, un amestec complex de lipide. Sebumul, împreună cu alte reziduri celulare, este transportat cu ajutorul firului de păr, din foliculul pilos asociat glandei sebacee, până la suprafața pielii unde este eliminat.
Inflamațiile sau infecțiile sunt rar asociate acestui tip de folicul pilos, cu excepția cazului când firul de păr crește sub piele sau deschiderea folicului devine blocată.
În schimb, foliculul pilos lipsit de firul de păr sau care prezintă doar un fir de păr fin, incomplet dezvoltat, este în general asociat cu dezvoltarea acneei.
Tipuri de acnee la adulți
Rozaceea este o forma de acnee care apare, în general, după vârsta de 25 de ani. Spre deosebire de acneea provocată de blocarea cu sebum a porilor, acnee rozacee este cauzată de vasele de sânge fragile, aflate chiar sub suprafața pielii. Atunci când aceste vase de sânge se sparg, pielea devine roșie. Dacă sângerarea este mai puternică, vor apărea pete roșii și umflături sub piele, în special în zona nasului.
Acneea chistică apare de obicei la începutul maturității, iar adulții tineri care sunt afectați de acnee chistică este foarte probabil să nu fi avut acnee în adolescență. În cazurile de acnee chistică, pielea crește peste porii care conțin infecția acneică. Drenajul infecției nu este posibil, iar chistul crește din ce în ce mai mare și pielea din apropiere se inflamează.
Adulții activi care practică exerciții fizice solicitante pot dezvolta acneea mecanică sau de sport. Această formă de acnee se produce atunci când transpirația este menținută sub curele, benzi sau haine elastice. Umiditatea creată face ca pielea să se încrețească și să se zbârcească, ca atunci când se stă prea mult în apă. Bacteriile rămân blocate în pielea zbârcită și apare acneea.
Uneori, la adulții mai în vârstă pot apărea punctele negre, mai ales în zonele unde pielea devine tare, lipsită de elasticitate.
Cauzele acneei la adulți
Modificările hormonale
Fluctuația hormonilor, mai ales a celor androgeni (masculini) precum testosteronul, este cauza principală a apariției acneei la adulți. Ciclul menstrual, sarcina, alăptarea, menopauza, utilizarea anticoncepționalelor, sindromul ovarelor polichistice fac ca femeile să fie mai predispuse decât bărbații la aceste modificări hormonale.
Stresul
Un alt factor al modificărilor hormonale din organism este stresul. Pentru a face față stresului, glanda suprarenală produce hormonul de stres numit cortizol, pe care îl eliberează în organism. Împreună cu cortizolul este eliberată și o cantitate mică de testosteron, iar în cazul femeilor, acesta stimulează glandele sebacee să producă mai mult sebum, cauza principală a erupțiilor.
Poluarea atmosferică
Poluarea atmosferică, mai ales în cazul orașelor, se depune sub forma unui strat de impurități pe piele și favorizează astuparea porilor. Totuși, poluarea nu este un factor determinat, ci complementar al apariției acneei la adulți.
Produse cosmetice neadecvate
Utilizarea de produse cosmetice nepotrivite pentru tipul de ten agravează acneea. Atunci când tenul este mixt sau gras, predispus la apariția coșurilor, ar trebui să fie folosite produse de îngrijire a pielii etichetate „fără ulei“, „non-comedogenic,“ sau „pe bază de apă“, care nu blocheză porii.
Curățarea frecventă și intensă, supra-spălarea, poate face mai mult rău în cazul acneei la adulți. Curățarea mai mult de două ori pe zi a zonelor afectate de acnee poate usca pielea. Ca și mecanism de apărare, glandele sebacee vor produce și mai mult sebum pentru a compensa degresarea.
Evitați produsele cosmetice de curățare cu granulație mare, abrazive sau care necesită o frecare insistentă a tenului. Pentru exfoliere și curățare trebuie utilizate produse delicate care să nu agraveze erupțiile acneice.
Alimentația
Deși există multe păreri despre unele alimente că ar favoriza acneea: ciocolata, alimentele prăjite, pizza, cafeina, unele nuci și produse lactate, în studiile semnificative statistic nu a fost dovedită o relație concretă cauză-efect.
Există persoane a căror acnee este stimulată de consumul anumitor alimente, dar nu există o regulă generală. De aceea, este benefică monitorizarea relației dintre alimentele consumate și amploarea erupțiilor acneice în cazul particular al fiecărui pacient. Dacă este stabilită o relație directă, consumul respectivului aliment trebuie evitat.
Totuși, un aport prea mare de iod în dietă va determina la majoritatea persoanelor erupții acneice. Iodul se găsește în sarea de masă iodată, crustacee, cum ar fi homar, creveți, crabi, și unele vegetale, cum ar fi alge și spanac. Diferența între iod și alte „alimente cauzatoare de acnee“ este faptul că iodul se acumulează în organism în săptămâni și luni înainte de a începe să afecteze pielea.
Consumul suficient de lichide, în special apă, este foarte important și în cazul acneei, deoarece menține pielea hidratată și reduce riscul de blocare a porilor cu sebum.
Consumul de zahăr
Consumul de zahăr sabotează frumusețea pielii prin creșterea nivelului de insulină din organism. Acest nivel crescut al insulinei stimulează hormonii masculini care vor determina producerea unui exces de sebum.
Alimentele cu un indice glicemic mic, care se descompun lent în organism și nu provoacă fluctuații mari ale nivelului de insulină, sunt benefice atât în lupta împotriva acneei la adulți cât și pentru starea generală de sănătate.
Administrarea de medicamente
Există cazuri când acneea apare ca efect secundar al administrării unor medicamente. Câteva dintre medicamentele care pot provoca sau agrava acneea sunt medicamentele anti-convulsive, litiu și corticosteroizi. Dacă observați o legătură directă între administrarea medicamentelor și puseele acneice, consultați-vă cu medicul dvs. pentru posibile alternative la tratament.
Tratamentul acneei la adulți
Principalele substanțe active utilizate în tratamentul erupțiilor acneice:
Acidul salicilic este predominant în tratamentul acneei. Poartă denumirea și de acid beta-hidroxi, fiind eficient prin exfolierea ușoară a pielii și eliberarea porilor. Este destul de blând și poate fi utilizat pe toată suprafața tenului (exceptând zona din jurul ochilor). Se regăsește în majoritatea produselor anti-acneice eliberate fără prescripție medicală.
Peroxidul de benzoil are o dublă acțiune: omoară bacteriile și exfoliază tenul, eliberând porii. Nu are o acțiune foarte blândă, și dacă este utilizat în exces poate cauza uscarea și iritarea pielii. Este recomandat pentru utilizarea pe arii restrânse.
Sulful acționează prin absorbția excesului de sebum din piele și are un efect de uscare. Se regăsește ca ingredient activ în foarte multe măști de față.
Acidul glicolic, un acid alfa-hidroxi, este un agent exfoliant care se adresează simultan acneei și ridurilor. Modul său de acțiune prin eliminarea celulelor moarte de la suprafața tenului reduce liniile fine și ridurile și, în același timp, calmează erupțiile acneice. Exfolierea eficace stimulează producerea naturală de colagen și acid hialuronic, care vor îmbunătății textura pielii în general.
Retinolul este un derivat al vitaminei A, pe care pielea îl absoarbe și îl transformă în acid retinoic. Este recomandat ca produsele pe bază de Retin-A să se elibereze cu prescripție medicală. Retinoizii topici sunt unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru acnee, și de asemenea, sunt ingrediente eficiente pentru produsele anti-îmbătrânire datorită proprietăților lor de formare a colagenului. Totuși, au marele dezavantaj că sunt foarte agresive și nu sunt bine tolerate de pielea sensibilă.
Produsele care conțin antioxidanți sunt recomandate în tratamentul acneei la adulți deoarece luptă împotriva inflamațiilor și iritațiilor, având un efect de calmare și refacere a pielii și de reducere a erupțiilor.
Totuși, dacă principala cauză a erupțiilor acneice este un dezechilibru hormonal, doar un tratament cu produse topice, indiferent de substanța activă, nu va învinge acneea.
Doar medicul va putea stabili care este tratamentul corect pentru restabilirea echilibrului hormonal prin prescrierea de contraceptive orale, spironolactonă sau alte tratamente cu administrare internă.
„Stoarcerea coșurilor” nu este recomandată. În urma coșurilor apare hiperpigmentarea tenului, rămân pete roșiatice pe piele care pot persista luni sau chiar ani după vindecarea acneei, sau cicatrici.
În cazul hiperpigmentării se poate apela la un dermatolog sau estetician pentru o exfoliere profesională cu acid glicolic sau acid salicilic.
În cazul cicatricilor minore este eficientă exfolierea si microdermabraziunea, dar în cazul cicatricilor profunde probabil va fi nevoie de o intervenție chirurgicală, cu laser sau injecții cu steroizi.
Acneea la adulți nu este tratată întotdeauna cu seriozitate, nefiind considerată o problemă reală de sănătate, totuși influențează negativ calitatea vieții, mai ales pe plan social. Există mitul că acneea nu poate fi vindecată, dar cu un tratament adecvat și disciplină este posibilă reducerea și chiar vindecarea completă a acneei.
Subiecte: dermatologie femei