Ce este candidoza ?
Candidoza este una dintre cele mai frecvente infectii cauzate de bacteria candida, o bacterie de tip fungic (ciuperca). Sunt peste 20 de tipuri de candida, dar cea mai raspandita este candida albicans.
Mediul in care se dezvolta cel mai bine sunt zonele umede si calde ale corpului. Exemple bine cunoscute ale acestei infectii sunt: candidoza vaginala, candidoza bucala si a cailor respiratorii, candidoza pielii (inclusiv cea intalnita la bebelusi – iritatia de scutec), candidoza aparuta sub sanii voluminosi sau candidoza la unghii.
Infectarea cu candida apare frecvent in zonele umede ale corpului, cum ar fi la subrat. In mod normal pielea blocheaza penetrarea acestei ciuperci, dar orice leziune a pielii poate fi o cale de acces.
La bebelusi, candida afecteaza in mod tipic zonele din jurul gurii si a scutecului.
Infectia fungica a vaginului este cea mai intalnita forma de vaginita si apare des sub denumirea de candidoza vaginala.
La adulti, infectiile orale cu candida devin mai frecvente odata cu varsta.
Adultii au infectii cauzate de candida in jurul danturii, cutelor pielii (sub sani sau sub abdomen), in jurul unghiilor. Aceste tipuri de infectii sunt superficiale si reactioneaza usor la tratament, insa cele din jurul unghiilor au nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca.
In cazuri foarte rare, infectia cu candida se poate raspandi in organism. In afectiunile candidozice sistemice, cand bacteria intra in fluxul sanguin si se propaga in corp, exista riscul de deces la 45% dintre cazurile de persoane infestate. Chiar si formele banale, cum ar fi infectia cu candida a cavitatii bucale sau a vaginului, pot crea stari critice de sanatate si pot fi mult mai rezistente la tratament.
Cazurile de infectie cu candida care recidiveaza, pot fi semne ale unor afectiuni mult mai grave precum: diabet, leucemie sau infectarea cu virusul HIV.
Cauze candidoza
La femei, infectiile cu candida ocupa locul al doilea in clasamentul cauzelor pentru arsurile vaginale, mancarime si secretii. Candida este prezenta in vaginul a 20%-50% dintre femeile sanatoase si se poate inmulti daca mediul din vagin se modifica. Antibioticele si steroizii sunt cauzele principale pentru inmultirea candidei. Totusi, sarcina, menstruatia, diabetul si anticonceptionalele pot contribui deasemenea la aparitia infectiei. Infectia cu candida este mai frecventa dupa menopauza.
La persoanele cu un sistem imunitar slabit din cauza cancerului, a steroizilor sau a infectarii cu HIV, infectiile cu candida se pot propaga in tot organismul si pot ameninta viata. Sangele, creierul, ochii, rinichii si inima sunt cele mai afectate, dar candida se poate dezvolta si la plamani, ficat si splina. Candida este principala cauza a esofagitei (inflamarea esofagului) in cazul persoanelor cu HIV.
Aproape 15% din persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt afectate de candidoza sistemica. Aceste infectii patrund in circuitul sanguin prin leziuni ale pielii sau ale membranei mucoaselor. Bacteria candida se poate inmultii si din cauza utilizarii frecvente a antibioticelor, care distrug bacteriile ce tin sub control in mod natural populatia de candida.
Deasemenea, utilizarea dispozitivelor implantate si a tuburilor care penetreaza corpul (perfuziile, cateterele urinare, etc.) poate facilita patrunderea in organism a candidei. Consumatorii de droguri care folosesc ace murdare isi pot injecta bacteria direct in sange sau tesuturi.
Simptome candidoza
Simptomele infectiei cu candida variaza in functie de localizarea ei in corp.
La femei, semnele si simptomele unei infectii vaginale cu candida se prezinta sub forma unor secretii albicioase de o consistenta groasa, similara branzei de tara. Infectia produce, deobicei, mancarimi si iritatii ale vaginului si ale zonelor alaturate. Alte simptome pot fi durerea in timpul actului sexual sau usturimea in timpul urinarii.
La barbati, infectiile genitale cu candida apar in urma actului sexual cu o femeie care are candidoza vaginala. Candidoza nu este considerata o boala cu transmitere pe cale sexuala deoarece femeile prezinta candida in mod natural in corp. Medicii nu recomanda tratamentul preventiv al barbatilor care au partenere cu candidoza, ci tratarea doar in momentul aparitiei simptomelor in cazul lor. Simptomele candidozei genitale la barbati pot fi mancarimea, arsura si iritarea penisului.
La copii si adulti, infectia cu candida poate aparea sub multe forme:
- candidoza bucala este cunoscuta sub denumirea de afte bucale. Puncte groase si albicioase formate peste o baza rosiatica pot aparea pe limba, bolta palatina (cerul gurii) sau in orice alta zona din cavitatea bucala. Daca pustulele albicioase sunt zgariate cu un betisor de urechi sau altceva ascutit, tesutul de sub ele poate sangera. Aceasta infectie poate afecta limba fara a avea aspectul albicios. Aftele bucale sunt dureroase si fac dificila masticatia. Initial afta era denumita moniliaza dupa denumirea veche a candidei albicans – monilia.
- candida se gaseste in mod natural la suprafata pielii, dar leziunile straturilor superioare ale acesteia favorizeaza suprapopularea cu candida, mai ales daca mediul este umed si caldut, asa cum se intampla in cazul scutecelor sau a cutelor pielii. Candidoza superficiala are aspectul unei iritatii plate, rosiatice cu margini dantelate, bine definite. Deobicei, in jurul suprafetei infectate apar zone similare mai mici denumite leziuni satelit. Aceste iritatii pot produce mancarimi si dureri.
La persoanele cu un sistem imunitar slabit, infectia cu candida poate afecta diferite organe interne cauzind dureri si disfunctii ale acestora. Persoanele care au sistemul imunitar deficitar din cauza infectarii cu HIV, a chimioterapiei, a steroizilor sau a altor factori, pot dezvolta in partea superioara a traseului gastrointestinal o infectie numita esofagita. Aceasta este simalara cu aftele bucale, dar se extinde in jos de la cavitatea bucala spre esofag si stomac. Candida prezenta in esofagita poate cauza ulceratii dureroase de-a lungul intregului traseu gastrointestinal, facind dureroasa pana si inghitirea lichidelor. Daca infectia se extinde la intestine, apar deficiente in absorbtia elementelor nutritive din alimente. Persoanele afectate de astfel de infectii sunt in pericol de deshidratare. Pot aparea si simptome precum dureri in zona sternului (capul pieptului) si a abdomenului superior, greata si varsaturi.
Cand candida ajunge in circuitul sanguin, persoana afectata poate manifesta sau nu febra. Daca infectia se extinde la creier, apar schimbari de comportament si modificari ale functiilor creierului.
Diagnostic candidoza
Pentru a diagnostica candidoza vaginala este necesar un consult ginecologic complet, care include:
- prelevarea din vagin a mostrelor de secretie vaginala, secretia impreuna cu hidroxid de potasiu este pozitionata pe o lamela si analizata microscopic in laborator;
- consultul tactil efectuat de catre medic, pentru a verifica gradul de sensibilitate si disconfort in interiorul vaginului, uterului si al ovarelor;
- analize de sange si analize de urina;
- pentru a nu face mai dificila diagnosticarea, este recomandat sa nu va spalati in interiorul vaginului si nici sa nu intretineti relatii sexuale timp de 1-2 zile inaintea examinarii.
La persoanele fara probleme de sanatate, copii sau adulti, un consult vizual al cavitatii bucale sau al pielii in zona afectata sta la baza diagnosticului de candidoza. Pentru confirmarea diagnosticului, sunt prelevate mostre de tesut care sunt amplasate pe o lamela impreuna cu hidroxid de potasiu si analizate microscopic in laborator.
La persoanele cu probleme ale sistemului imunitar, pentru a se confirma diagnosticul pus in baza consultului vizual, se efectueaza analize de sange si ale urinei (pentru a se verifica prezenta candidei in tractul urinar).
La persoanele care au montat un cateter, se va schimba cateterul, iar varful va fi trimis la laborator pentru analiza. Daca un computer tomograf sau un RMN indica prezenta candidei la creier, este posibila efectuarea unei biopsii pentru a se diferentia intre candida si alte afectiuni.
Tratament candidoza
Majoritatea formelor de infectie cu candida se pot trata acasa, cu medicamente eliberate cu sau fara prescriptie medicala, si se vindeca in aproximativ 7 zile. Daca aceste infectii sunt asociate unor afectiuni mai serioase care au slabit sistemul imunitar, este bine sa informati medicul despre orice simptome noi care apar.
Tratament candidoza vaginala
Majoritatea femeilor pot trata candidoza vaginala acasa, cu remedii care contin substante precum: miconazol, tioconazol, butoconazol, clotrimazol.
Produsele destinate tratamentului candidozei vaginale se maseaza in vagin si in zonele alaturate, timp de 1-7 zile in functie de indicatiile din prospect si indicatiile medicului. Daca apar iritatii, intrerupeti imediat tratamentul si adresati-va medicului.
Exista si remedii pe cale orala cu fluconazol, care pot fi la fel de eficiente ca si aplicatiile locale.
In cazul sarcinii orice tratament trebuie prescris de catre medic.
Daca simptomele recidiveaza sau dureaza mai mult de o saptamana, adresati-va medicului.
Aceste tratamente se pot utiliza si in cazul infectiilor genitale cu candida la barbati.
Tratament afte bucale
Pentru tratarea aftelor bucale se recomanda produse pe baza de nistatin si o igiena foarte buna a cavitatii bucale.
Toate obiectele care intra in contact cu gura copilului trebuie sterilizate dupa utilizare (suzete, linguri, tetine etc.).
Femeile care alapteaza trebuie sa isi faca un control la sani pentru a se verifica existenta sau nu a infectiei cu candida.
Pentru persoanele care au proteza dentara se recomanda igienizarea acesteia dupa fiecare utilizare si o buna igiena a cavitatii bucale.
Adultii, spre deosebire de copii, mai au in completarea tratamentului cu nistatin si varianta drajeurilor de supt antifungice sau a pilulelor cu fluconazol.
Tratament iritatie de scutec si iritatia superficiala a pielii
Cremele si lotiunile cu clotrimazol pot fi utilizate in tratarea infectiilor superficiale ale pielii.
Zonele afectate trebuie mentinute curate si uscate.
Pentru iritatia de scutec, schimbarea frecventa a scutecelor si utilizarea cremelor bariera vor accelera vindecarea.
Medicamente candidoza
Exista o gama larga de medicamente pentru tratarea candidozei. Optiunile includ creme, lotiuni, drajeuri, pastile si supozitoare vaginale. Medicul impreuna cu pacientul vor stabili care este varianta optima de tratament.
- medicamentele pe baza de azol fac parte dintr-o familie de medicamente antifungice care se termina cu sufixul “-azol”. Acestea blocheaza producerea de ergosterol, o componenta de baza a peretelui celular al bacteriei candida. Fara ergosterol, peretele celular al candidei devine fluid si bacteria moare. Din fericire, ergosterolul nu este o componenta a membranei celulare umane, si azolul nu ataca celulele organismului uman. Exemple: miconazol, tioconazol, clotrimazol, fluconazol si butoconazol.
- nistatin este substanta folosita in tratarea aftelor bucale si a infectiilor superficiale cu candida.
- substanta amfotericina B este utilizata in cazurile mai serioase de infectie sistemica cu candida.
In general, cu un tratament corect, majoritatea infectiilor cu candida (candidoza vaginala, afte bucale, iritatie scutec, etc.) se vindeca fara consecinte serioase in 1-2 saptamani.
Subiecte: afectiune aftele bucale candida candidoza candidoza sistemica candidoza vaginala copii femei ginecologie iritatie scutec