Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization) si un studiu efectuat de Imperial College London din Marea Britanie si University of Washington din S.U.A. se sincronizeaza pentru a ne atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta hepatita virala.
Studiul a analizat date provenite din 183 de tari, in perioada 1990-2013, cu privire la decesele cauzate de hepatita A, B, C si E (hepatita D afecteaza doar persoanele care au deja hepatita B).
Cercetatorii au descoperit ca decesele cauzate de hepatita virala prin infectii acute, ciroza si boli ale ficatului au crescut la nivel mondial de la 890.000 de cazuri in 1990 la 1,45 milioane in 2013.
Cresterea cu 63% a mortalitatii cauzate de hepatita virala (1990 – 2013) o claseaza in topul bolilor infectioase la nivel mondial. In 2013, virusul HIV a cauzat decesul a 1,3 milioane de oameni in intreaga lume, tuberculoza 1,4 milioane iar malaria 855.000.
Hepatita se manifesta prin inflamarea ficatului, organul care proceseaza nutrientii, filtreaza sangele si lupta impotriva infectiilor. Cand acesta este distrus sau inflamat aceste functii nu se mai realizeaza corect.
Sunt mai multi factori care pot cauza hepatita: abuzul de alcool, toxinele, anumite medicamente sau boli, dar cea mai frecventa cauza este un virus care determina 5 tipuri de hepatita: A, B, C, D si E.
Majoritatea deceselor sunt provocate de hepatita de tip B si C care produc distrugerea ficatului (ciroza) si cancerul la ficat. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, ingalbenirea pielii, starea de greata.
Subiecte: afectiune hepatic hepatita B hepatita C hepatita virala