1. Nasul femeilor se dezvolta pana in jurul varstei de 15-17 ani, iar cel al barbatilor pana in jurul varstei de 17–19 ani.
2. In timp si sub actiunea gravitatiei, legaturile de elastina si colagen „imbatranesc” si determina ca varful nasului sa „cada” si nasul sa se lungeasca.
3. Felul in care stranutam este diferit si este determinat genetic. Membrii unei familii vor avea stiluri de stranut similare, diferite de stilurile de stranut ale altor familii.
4. In timpul stranutului, particulele iritante (care provoaca stranutul) sunt expulzate cu o viteza de 160 km/h.
5. Nasul uman este cel mai bun filtru de aer. Narile sunt „captusite” cu mici peri responsabili cu retinerea germenilor si a prafului din aer. Aerul inhalat este directionat, umidificat si incalzit pentru ca tesuturile sensibile de la nivelul plamanilor sa fie protejate. In aceasta etapa de filtrare, mucusul prezent in caile nazale retine si elimina virusii, microbii si polenul care nu au putut fi retinuti de peri.
6. Mucusul produs de nas contine celule albe si enzime responsabile cu lupta impotriva infectiilor. Organismul produce zilnic aproximativ 1 – 1,5 litri de mucus, chiar si atunci cand nu suntem bolnavi.
7. Atunci cand avem gripa, nasul „curge„. Nasul produce mai mult mucus decat in mod obisnuit in incercarea de a ucide si elimina microbii care invadeaza organismul.
8. Zona din creier dedicata mirosului este mai mica la oameni decat la animale.
9. Exista aproximativ 10 milioane de receptori olfactivi (de miros) prezenti in nasul uman. Acesti receptori sunt sensibili la particulele care calatoresc prin aer.
10. Oamenii sunt capabili sa perceapa peste 10.000 de tipuri de miros. Detectarea mirosului este facuta de cele aproape 12 milioane de celule olfactive. Odata cu varsta, numarul celulelor olfactive scade progresiv odata cu varsta.
11. Nervii olfactivi situati la nivelul cailor nazale au o legatura directa cu creierul. De aceea, diferite tipuri de miros pot readuce amintiri.
12. Simtul mirosului este singurul simt care are legatura directa cu hipocampul, zona din creier responsabila pentru formarea memoriei.
13. Oamenii nu interpreteaza mirosul cu nasul. Celulele nervoase olfactive prezente in caile nazale sunt responsabile pentru captarea mirosului si transmiterea catre creier. Creierul este cel care identifica mirosul.
14. Simtul mirosului la femei este mai dezvoltat decat cel al barbatilor.
15. Fiecare persoana percepe in mod diferit mirosurile. Doua persoane expuse aceluiasi miros, il pot percepe diferit. De exemplu, ne intalnim cu persoane care folosesc un parfum „prea dulce” pentru noi, dar persoana respectiva nu il percepe la fel.
16. Desi nu are nici un os, nasul se poate rupe. De fapt, cele care se rup sunt cartilajele care sustin si dau forma nasului.
17. Sugarii isi recunosc mamele prin miros.
18. Unele persoane pot avea un simt al mirosului foarte puternic, numit hiperosmie. Incapacitatea de a simti mirosuri se numeste anosmie, iar incapacitatea de a mirosi corect se numeste disosmie.
19. Deficienta de zinc din organism poate duce la pierderea simtului olfactiv.
20. De la varsta de 65 de ani, capacitatea de a simti mirosuri incepe sa scada. La varsta de 80 de ani, 50% din capacitatea de a mirosi este pierduta.
Subiecte: nutritie top 10
1 Comment
Referitor la puntul 16: Nasul are oase, se numesc oase proprii nazale, sunt oase pereche, ele formeaza baza nasului si se continua, intr-adevar, cu cartilajele nazale. De asemenea, vomerul, un os nepereche, formeaza partea postero-inferioară a septului nazal. Si, da, oasele nazale se pot fractura, se pot consolida vicios, iar operatia numita rinoplastie este cea care reda forma anatomica a nasului. Sau forma dorita de pacient/pacienta 🙂