Deficitul de somn are numeroase efecte negative, de la stări de nervozitate și lipsă de concentrare până la consecințe serioase pentru sănătate și reducerea speranței de viață.
Când privarea de somn devine obișnuință, apare riscul unor afecțiuni precum: obezitate, boli cardiovasculare, diabet.
Un somn odihnitor, cu un program regulat, este esențial pentru o viață lungă și sănătoasă. Dar…
De cât somn avem nevoie în fiecare noapte?
Cu mici variații, pentru a funcționa corect, organismul are nevoie de aproximativ 8 ore de somn odihnitor pe noapte. Este foarte important ca fiecare persoana să își determine propria cantitatea de somn care îi conferă o stare de odihnă și energie.
Dacă vă treziți obosiți și pe parcursul zilei sperați să mai ațipiți câteva minute este posibil să nu aveți un somn odihnitor în cursul nopții.
Sunt o multitudine de factori care determină un somn de slabă calitate, printre care și apneea, dar la majoritatea persoanelor problema este rutina incorectă de somn.
Ce se întâmplă dacă nu dormim suficient?
Starea de oboseală, iritabilitatea și lipsa de atenție sunt des întâlnite în cazul unei nopți nedormite. Dacă se întâmplă ocazional, o noapte pierdută nu va avea consecințe asupra stării de sănătate.
Efectele încep să apară după mai multe nopți nedormite, când va deveni dificil pentru creier să se concentreze și să ia decizii. În această perioadă crește riscul de accidentare, fie că este vorba de activități casnice, muncă sau condus autohevicule. Persoana privată de somn va deveni apatică și poate adormi subit în cursul zilei.
Dacă privarea de somn se prelungește, este favorizată apariția unor afecțiuni grave de sănătate precum:
- obezitate;
- boli cardiovasculare;
- hipertensiune;
- atac cerebral;
- diabet;
- depresie.
7 beneficii ale somnului odihnitor asupra sănătății
1. Somnul stimulează imunitatea
În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și a altor atacuri asupra organismului. Când organismul este odihnit, sistemul imunitar are mai multă energie pentru a se apăra de viruși și bacterii, iar perioada de convalescență este mai scurtă.
2. Somnul ajută la pierderea în greutate
Privarea de somn poate favoriza creșterea în greutate. Atunci când organismul este lipsit de odihnă, scade nivelul hormonului responsabil cu senzația de sațietate, numit leptina, și crește nivelul hormonului responsabil cu stimularea apetitului, numit grelina.
Deasemenea, pe perioada privării de somn crește nivelul de cortizol, sau hormonul stresului.
Conform studiilor, persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte au tendința de a crește în greutate și sunt expuse unui risc mai mare de a deveni obeze.
3. Somnul susține sănătatea sistemului nervos
Sistemul nervos central are nevoie de odihnă pentru a funcționa corect. În timpul somnului creierul se reface, la copii și tinerii adulți sunt eliberați hormoni de creștere și sunt produse proteine care ajută la repararea celulelor deteriorate.
Privarea de somn interferează cu abilitatea de concentrare și de învățare, afectează negativ memoria pe termen scurt și lung, reduce creativitatea și îngreunează procesul decizional.
Starea emoțională este fluctuantă și apare iritabilitatea. Dacă starea de oboseală continuă pe perioade mai lungi, crește riscul apariției de halucinații, comportament impulsiv, depresie, anxietate, paranoia și gânduri de suicid.
Un efect secundar al privării de somn este micro-somnul. Durata micro-somnului poate fi de câteva secunde sau minute, iar persoana nu îl conștientizează. Micro-somnul crește semnificativ riscul de accidentare, mai ales dacă apare în timpul condusului.
4. Somnul previne apariția diabetului de tip 2
Privarea de somn determină eliberarea unor niveluri mai ridicate de insulină după masă, provocând stocarea grăsimilor și crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
Conform studiilor, persoanele care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
5. Somnul favorizează atracția dintre parteneri
Atât bărbații, cât și femeile care nu beneficiază de suficientă odihnă, au un nivel mai scăzut al libidoului, prezentând mai puțin interes pentru actul sexual.
Bărbații care suferă de apnee în somn (dificultăți de respirație care provoacă întreruperea frecventă a somnului) prezintă un nivel mai redus de testosteron. Nivelul redus de testosteron poate determina scăderea libidoului.
6. Somnul favorizează fertilitatea
În cazul ambelor sexe, privarea de somn și lipsa unui program de somn regulat determină reducerea cantității de hormoni de reproducere eliberați.
7. Somnul susține sănătatea sistemului cardiovascular
Somnul are un rol esențial pentru abilitatea organismului de a reface vasele de sânge și inima.
Deficitul de somn este asociat unui risc crescut de hipertensiune, boli cardiovasculare, atac cerebral, precum și creșterea nivelului unor substanțe chimice prezente în inflamații, care pun o presiune suplimentară asupra funcționării corecte a inimii.
Cum se poate recupera deficitul de somn?
Singura modalitate de compensare a deficitului de somn este un program de odihnă normal.
Dacă privarea de somn a fost pe o perioadă mai lungă, de câteva luni, recuperarea nu se va realiza în mai puțin de câteva săptămâni de somn normal.
Se poate începe la sfârșitul săptămânii cu o oră sau două de somn în plus pe noapte. Regula este să se meargă la culcare în momentul în care persoana se simte obosită, iar trezirea să se facă dimineața în ritmul organismului, fără ceas deșteptător.
La început este posibil să se doarmă chiar și mai mult de 10 ore pe noapte, dar gradual timpul se va reduce până la un nivel normal (7-8 ore/noapte).
Energia oferită de un somn normal nu trebuie și nu poate fi înlocuită de cafea sau alte produse pe bază de cofeină. Pe moment acestea pot stimula energia și atenția, dar pe termen lung nu vor face decât să amplifice efectele deficitului de somn.
Subiecte: diabet diabet zaharat somn