Stagnarea în carieră apare atunci când nu te mai simți motivat la locul de muncă, dar stai pentru poziția obținută, salariu, beneficii sau relațiile interumane. Toată lumea are o zi sau o săptămână la serviciu în care ar vrea să renunțe, fie din cauza haosului de la locul de muncă, fie din cauza tensiunilor din viața personală care au repercursiuni și asupra vieții profesionale. Totuși, dacă a devenit un sentiment cu care vă confruntați zilnic și durează o lună sau mai mult, și ați încercat fără rezultate să vă luați o vacanță pentru a vă reîncărca bateriile și a vă oferi o nouă perspectivă, este foarte posibil să vă fi lovit de un zid în cariera.
4 cauze ale stagnării în carieră
Monotonia
În cazul monotoniei, medicul sau asistentul medical nu se mai simte entuziasmat de activitățile pe care le are sau de interacțiunea cu pacienții și colegii, întreaga zi trece în așteptarea sfărșitului de schimb. Există și cadre medicale care funcționează foarte bine și se simt mulțumite cu un ritm profesional bazat pe rutină, dar este de datoria fiecăruia să se auto-analizeze pentru a fi satisfăcut de propria carieră și pentru a oferi o îngrijire medicală optimă pacienților.
Insuficienta formare profesională
Pe lângă monotonie și lipsa provocărilor, există situația în care stagnarea este de natură educațională. Stagnarea educațională intervine atunci când prezentul loc de muncă nu oferă posibilitatea de a învăța și perfecționa noi abilități profesionale.
Pentru a avea un personal medical bine pregătit este nevoie de o formare profesională susținută de unitatea sanitară prin cursuri, cel puțin interne dacă nu există fonduri pentru cele externe, și schimburi de experință între diferite secții și unități medicale. Cursurile ar trebui să fie structurate pentru toate categoriile de personal medical și să fie accesibile fără discriminare.
Oricât de bine pregătit profesional este un medic sau un asistent medical, întotdeauna va exista potențial de perfecționare.
Epuizarea fizică și psihică
La polul opus monotoniei, este epuizarea cauzată de o supra-aglomerare a sarcinilor, a pacienților și de un sprijin insuficient din partea cadrelor medicale aflate în poziții ierarhice superioare. Dacă pe perioade mai lungi de timp perspectiva unei noi zile de muncă creează stres și anxietate pentru medic sau asistentul medical, atunci sănătatea fizică și mentală, performanța profesională și capacitatea decizională sunt afectate negativ.
Imposibilitatea avansării în carieră
Creșterea în carieră este un deziderat firesc pentru toate categoriile de personal medical. Dacă ați avut o comunicare transparentă cu echipa managerială prin care v-ați exprimat dorința de a evolua în carieră, iar aceasta nu este în măsură să vă susțină, fie pentru că nu există oportunități reale, fie că aleg să nu vă sprijine pe dvs, atunci vă aflați într-un mediu de lucru care vă constrânge la stagnare.
Atunci când abilitățile dvs. profesionale și experiența vă recomandă pentru o poziție disponibilă în cadrul secției dvs. sau în altă zonă a unității sanitare, dar sunteți trecut cu vederea în mod repetat, sau nu există perspectiva unor posturi disponibile pe termen scurt sau mediu, atunci poate fi momentul pentru o schimbare.
De foarte multe ori, atât medicii cât și asistenții medicali evită să facă o schimbare majoră în viața profesională. Poate fi vorba de o schimbare de loc de muncă, de o specializare nouă sau chiar de o carieră în afara domeniului medical.
Nu este o decizie ușoară, mai ales pentru că nu afectează doar cadrul medical, ci și familia acestuia. O modificare importantă este greu de realizat fără sprijinul familiei și pentru anumite perioade poate însemna sacrificarea standardului de viață existent. Însă, pe termen lung, continuarea unei situații care erodează fizic și psihic poate avea un preț mult mai mare.
În cazul stagnării în carieră este benefică stabilirea și participarea la interviuri în alte unități sanitare sau chiar în domenii conexe. Chiar dacă vă decideți să nu faceți o schimbare imediat, veți câștiga o nouă perspectivă asupra cerințelor și oportunităților existente în domeniu. S-ar putea să fiți dezamăgiți de alternativele oferite și să fiți mai mulțumiți cu poziția curentă. În general, pentru o carieră sănătoasă este foarte importantă construirea și menținerea unor bune relații profesionale.
Subiecte: cadre medicale