Foarte multe persoane se simt obosite, dar nu sufera de oboseala cronica. Cum putem face diferenta intre o stare de oboseala normala si oboseala cronica?
Sindromul de oboseala cronica provoaca o oboseala persistenta (epuizare), care afecteaza viata de zi cu zi si nu este rezolvata prin somn sau odihna.
Sindromul de oboseala cronica este o afectiune grava, care poate provoca boli pe termen lung si chiar handicap, dar starea mulor oameni – in special a copiilor si tinerilor – se poate imbunatatii in timp.
Cine si cum poate fi afectat de oboseala cronica?
Oricine poate fi afectat de sindromul de oboseala cronica, statistic este mai frecvent la femei decat la barbati. Deobicei se dezvolta la persoane intre 20 si 40 de ani, dar sunt afectati si copiii cu varste intre 13 si 15 ani.
Cele mai multe cazuri de oboseala cronica sunt forme usoare sau moderate, dar o persoana din patru prezinta simptome severe.
Oboseala cronica poate fi:
- usoara – persoana afectata se poate ingriji singura, dar are nevoie de zile libere pentru odihna suplimentare fata de persoanele sanatoase
- moderata – mobilitatea este redusa, simptomele variaza, pot exista probleme legate de somn, fiind necesar somnul de dupa-amiaza
- severa – persoana afectata nu este in masura sa isi indeplineasca sarcinile zilnice elementare, cum ar fi spalatul pe dinti, mobilitatea este redusa semnificativ si pot exista dificultati de concentrare
Simptome oboseala cronica
Simptomele sindromului de oboseala cronica variaza de la o persoana la alta. In general, pot exista perioade cu o evolutie buna, cand simptomele se amelioreaza, sau perioade de regres, cand acestea se pot reactiva si activitatile din viata de zi cu zi sunt indeplinite cu dificultate.
Principalul simptom de oboseala cronica este oboseala fizica si mentala persistenta (epuizare). Acesta oboseala nu dispare cu somn sau odihna si limiteaza activitatile obisnuite.
Cele mai multe persoane afectate de oboseala cronica o descriu ca fiind o oboseala coplesitoare diferita de oboseala cauzata de lipsa de somn.
Exercitiile fizice pot inrautatii simptomele de oboseala cronica. Efectele starii de rau post efort fizic sunt uneori intarziate – de exemplu, daca persoana ar participa la un joc de sport, oboseala rezultata nu apare decat la cateva ore dupa, sau chiar a doua zi.
Persoanele care sufera de oboseala cronica severa nu reusesc sa indeplineasca decat unele sarcini zilnice elementare, nu pot iesi din casa sau chiar nu se pot ridica din pat.
Alte simptome comune oboselii cronice
- dureri musculare, dureri articulare si dureri de cap severe
- memorie slaba pe termen scurt si dificultati de concentrare, precum si dificultati in organizarea gandurilor si gasirea cuvintelor potrivite
- ganglioni limfatici durerosi (glande mici ale sistemului imunitar)
- dureri de stomac si alte probleme similare cu sindromul intestinului iritabil, cum ar fi balonare, constipatie, diaree si greata
- durere de gat
- tulburari ale somnului, cum ar fi insomnia si sentimentul ca somnul nu este revigorant
- sensibilitate sau intoleranta la lumina, zgomot puternic, alcool si anumite alimente
- probleme psihologice, cum ar fi depresia, iritabilitatea si atacuri de panica
- simptome mai putin frecvente, cum ar fi ameteli, transpiratie in exces, probleme de echilibru si dificultati in reglarea temperaturii corpului
De ce apare oboseala cronica?
Nu sunt cunoscute exact cauzele care pot determina aparitia oboselii cronice. Mai multe cercetari sunt necesare, dar teoriile propuse pana acum, includ:
- o infectie virala sau bacteriana
- probleme cu sistemul imunitar
- un dezechilibru hormonal
- probleme psihice, cum ar fi stresul, depresia sau trauma emotionala
- factori genetici, ereditari, sindromul fiind mai frecvent in unele familii
- evenimente traumatice, precum interventiile chirurgicale sau un accident grav
Unii experti considera ca o infectie virala ar putea declansa afectiunea, anumite bacterii, inclusiv tipuri de bacterii responsabile cu aparitia pneumoniei. Totusi, in timp ce starea de oboseala este normala dupa o infectie virala, acest lucru nu explica de ce simptomele persista si se agraveaza in sindromul oboselii cronice. De asemenea, multe cazuri de oboseala cronica nu debuteaza dupa o infectie, ci se dezvolta treptat.
Diagnostic oboseala cronica
Nu exista un test singular pentru diagnosticarea sindromului de oboseala cronica, dar exista linii directoare pentru a ghida medicii.
Pentru un diagnostic de oboseala cronica este nevoie de timp pentru a fi eliminate din discutie alte afectiuni care prezinta simptome similare. Totusi, medicul poate indruma cu privire la amelioarea simptomelor, chiar inainte de confirmarea unui diagnostic.
Medicul va discuta despre oboseala persistenta si excesiva, va intreba despre istoricul medical si poate efectua un examen fizic. Este posibil sa solicite teste de sange si teste de urina pentru a exclude alte conditii, cum ar fi anemia (lipsa de celule rosii din sange), afectiuni ale tiroidei, sau afectiuni hepatice si renale.
Criterii de diagnostic pentru oboseala cronica
Pentru a diagnostica oboseala cronica se ia in considerare daca persoana are o stare de oboseala care prezinta urmatoarele caracteristici:
- este o problema nou aparuta sau a avut un moment declansator clar (nu a fost o problema pe tot parcursul vietii)
- este persistenta sau recurenta, sau ambele
- nu este explicata de alte conditii
- reduce substantial volumul de activitate pe care cineva o poate face
- se simte mai rau dupa efort fizic
Persoana diagnosticata trebuie sa mai prezinte si unul sau mai multe dintre aceste simptome:
- somn dificil sau insomnie
- dureri musculare sau articulare fara inflamatie
- dureri de cap
- ganglioni limfatici durerosi care nu sunt extinsi
- durere de gat
- activitate mentala slaba, cum ar fi gandirea cu dificultate
- simptome agravate dupa efort fizic sau mental
- senzatie de rau sau cu simptome asemanatoare gripei
- ameteli sau greata
- palpitatii ale inimii, fara a suferi de boli de inima
Simptomele enumerate mai sus trebuie sa fi persistat timp de cel putin 4 luni la adulti si 3 luni la copii si tineri.
Tratament oboseala cronica
Tratamentul impotriva sindromului de oboseala cronica poate fi capabil sa reduca simptomele. Fiecare persoana raspunde diferit la tratament, astfel incat, planul de tratament va fi adaptat pentru fiecare pacient.
Principalele variante de tratament impotriva oboselii cronice includ:
- terapia cognitiv comportamentala – este un tip de terapie care poate ajuta prin schimbarea modului de gandire si comportament (este folosit ca tratament pentru un spectru larg de conditii de sanatate)
- un program de exercitii fizice structurat gradual, astfel incat rezistenta la efort sa fie crescuta in timp
- medicamente pentru a controla problemele de durere, greata si de somn
Pentru ca oboseala cronica sa nu se inrautateasca trebuie:
- evitate situatiile de stres
- evitate alcoolul, cofeina, zaharul si indulcitorii
- sa se mance putin si regulat, pentru a ajuta la reducerea starii de greata
- sa existe timp de relaxare
- evitat „puiul de somn” in exces, deoarece poate afecta negativ programul de somn normal
Pentru cele mai multe persoane, cu tratament, starea de oboseala cronica se amelioreaza in timp, dar exista multe cazuri fara o recuperare completa. Exista fluctuatii ale intensitatii oboselii cronice, perioade in care persoana se simte mai bine sau perioade cand conditia se inrautateste. Recuperarea completa este mai probabila in cazul copiilor si al tinerilor.
Subiecte: afectiune migrena neuro somn