Rezistenta la antibiotice este una dintre cele mai infricosatoare provocari ale timpului nostru. Cel mai adesea, este greu de imaginat cat de repede se poate produce acest proces. Deci, pentru a demonstra acest lucru, cercetatorii de la Harvard Medical School si Technion – Israel Institute of Technology au creat un film scurt de tip time-lapse, care arata in mod clar cat de rapid si eficient bacteriile pot evolua pentru a obtine o rezistenta la medicamente. Proiectul face parte dintr-un nou studiu publicat in Science.
Echipa a inceput prin a construi un vas Petri enorm, de 60 cm x 120 cm, numit „Arena de evolutie si crestere microbiana” (MEGA). Au trasat benzi la distante egale, pe care au fost dozate antibiotice cu concentratii din ce in ce mai mari spre interior (de 0, 10, 100 si 1000 ori). Au fost folosite doua antibiotice care sunt frecvent prescrise: trimethoprim si ciprofloxacin, apoi vasul a fost acoperit 14 de litri de agar-agar, o substanta gelatinoasa derivata din alge marine, frecvent utilizata in laboratoare pentru a hrani organisme pe masura ce cresc.
Apoi, au introdus o bacterie des intalnita – Escherichia coli (sau E.coli) – la fiecare capat.
Bacteriile inainteaza pe placa Petri, iar majoritatea sunt oprite si distruse de antibiotic. Cu toate acestea, o mica parte suporta mutatii si devin rezistente la medicament, trecand mai departe. Aceste bacterii mutante continua sa supravietuiasca si sa se dezvolte pana cand ajung la urmatoarea banda de antibiotice mai puternice, si acelasi proces are loc. În cele din urma, dupa 12 zile, bacteriile au reusit sa treaca banda finala de antibiotice, cea de rezistenta 1000x.
Cercetatorii avertizeaza ca acest vas Petri gigant nu este destinat sa reflecte perfect modul in care bacteriile se adapteaza si se dezvolta in lumea reala sau in mediul spitalicesc, dar se apropie mai mult de lumea reala decat culturile bacteriologice din laboratoarele traditionale. Acest lucru se datorează faptului că, spun cercetatorii, in evolutiile bacteriene, spatiu, marimea si geografia conteaza. Deplasarea in medii cu diferite concentratii antibiotice reprezintă o provocare diferită pentru organisme decat cea din experimentele traditionale de laborator care implica placi mici, cu doze de medicamente amestecate in mod omogen.
„Este o ilustrare puternica a cat de usor este pentru bacterii sa devina rezistente la antibiotice” – Roy Kishony
Subiecte: antibiotice medicamente studiu