Ti se intampla sa conduci si sa iti dai seama, dupa cateva secunde, ca de fapt cu mintea nu erai prezent acolo, ci la ultima discutie pe care ai avut-o cu seful tau sau la cadoul pe care trebuie sa il cumperi unei prietene de ziua ei? Traim cu conceptia gresita ca suntem stapanii gandurilor noastre, si totusi… in spatele mintii noastre se gaseste o alta minte: subconstientul.
Subconstientul are un rol mult mai mare in procesul de gandire decat ne imaginam. Daca ne intrebam „care este capitala Marii Britanii?” raspunsul va veni aproape instantaneu – Londra. Daca decidem sa dam din degete, acestea vor executa miscari si combinatii de miscari al caror model complex nu noi l-am programat, ci subconstientul nostru.
Cand este vorba de creierul uman exista in continuare dezbateri asupra impartirii sarcinilor intre constient si subconstient. In mod traditional, se considera ca inconstientul poate pregati actiuni simple ca raspuns la stimuli, poate sa recunoasca obiecte si sa coordoneze miscari deja invatate si repetate. Pe de alta parte constientului i se atribuie cognitia complexa care implica planificarea, rationamentul logic si combinarea ideilor.
Un experiment recent efectuat de o echipa de cercetatori din Israel vine sa destabilizeze aceste opinii traditionale. Cercetatorii au folosit un „truc” vizual inventiv, numit Suprimare Flash Continua, pentru a introduce informatii in mintea participantilor, fara ca acestia sa fie constienti de acest lucru.
Experimentul se bazeaza pe faptul ca ochiul stang si cel drept capteaza imagini diferite, iar creierul nostru le fuzioneaza intr-o singura imagine, pentru a prezenta o viziune coerenta, unica asupra lumii. Suprimarea Flash Continua utilizeaza ochelari speciali care proiecteaza imagini diferite pentru fiecare ochi. Unuia dintre ochi i se prezinta o succesiune rapida de patrate viu colorate care distrag atentia. Acest bruiaj este atat de puternic incat, atunci cand informatiile originale sunt prezentate celuilat ochi, persoana nu o poate constientiza imediat. De fapt, experimentul a demonstrat ca poate dura cateva secunde, pentru ca ceva care este teoretic perfect vizibil, sa ajunga sa fie constientizat. (cu exceptia cazului in care participantii triseaza si inchid ochiul caruia ii sunt prezentate patratele colorate)
Experimentul a constat in adresarea unor intrebari aritmetice in mod inconstient. Intrebarile au fost de genul „9 – 3 – 4 = ” urmate de prezentarea, complet vizibila, a unui numar pe care participantii au fost rugati sa il citeasca cu voce tare cat mai repede posibil. Numarul ar putea fi raspunsul corect la intrebarea aritmetica (in acest caz „2”) sau un raspuns gresit (de exemplu „1”). Rezultatul uimitor al experimentului este faptul ca participantii au reusit sa identifice, semnificativ mai rapid, numarul prezentat in cazul in care era raspunsul corect matematic. Acest lucru arata ca ecuatia a fost prelucrata si rezolvata de mintea lor, chiar daca nu au constientizat-o in prealabil, si asta i-a ajutat la recunoasterea mai rapida a numarului prezentat constient.
Rezultatul sugereaza ca partea din mintea noastra reprezentata de subconstient are capacitati mai sofisticate decat multi au crezut. Spre deosebire de alte teste efectuate asupra subconstientului, acest experiment nu a generat un raspuns automat la un stimul, pentru a respecta regulile matematice si a rezolva ecuatia a intervenit un proces de deliberare.
Cercetatorii conclud in raportul asupra experimentului efectuat ca subconstientul poate indeplini orice functie de baza pe care constientul o poate realiza. Totusi, cercetatorii recunosc ca exista multe lucruri de facut pana cand vor putea sa inteleaga capabilitatile mintii subconstiente.
La fel ca si aisbergurile, cea mai mare parte a functionarii mintii noastre ramane nevazuta, dar experimentele precum acesta, ne ofera o fractiune de imagine din culise.
Subiecte: medicamente
2 Comments
asa functioneaza psihicul uman ca aisbergul, zona care actioneaza cel mai mult este subconstientul, constientul doar ia deciziile
Interesant articol!