Anorexia nervoasa – sau pur si simplu anorexie – este o tulburare de alimentatie caracterizata printr-o greutate corporala anormal de scazuta, frica intensa de a castiga in greutate si o perceptie distorsionata a propriei greutatii. In principal, afecteaza femeile, dar exista si cazuri de barbati anorexici.
Persoanele cu anorexie pun foarte mare accent pe controlul greutatii si al siluetei lor. In acest scop, depun eforturi extreme care interfereaza in mod semnificativ cu un stil de viata sanatos.
Pentru a preveni cresterea in greutate sau pentru a continua pierderea in greutate, persoanele cu anorexie, de obicei, reduc in mod drastic cantitatea de alimente pe care le mananca. Ele pot controla aportul de calorii prin varsaturi dupa masa sau abuzul de laxative, adjuvanti folositi in curele de slabire, diuretice sau clisme. Deasemenea, pot sa incerce sa piarda in greutate prin efectuarea excesiva de efort fizic.
In cazul persoanelor cu anorexie, dorinta de a elimina din organism alimentele ingerate, este similara cu cea intalnita in cazul bulimiei. Totusi, persoanele cu anorexie au, in general, o greutate corporala anormal de scazuta, in timp ce persoanele cu bulimie au greutatea normala sau sunt supraponderale. Indiferent de modul in care se realizeaza pierderea in greutate, persoana cu anorexie are o frica intensa de a castiga in greutate.
De fapt, anorexia nu are legatura cu mancarea, ci este o modalitate nesanatoasa de a face fata unor probleme emotionale. Persoanele cu anorexie, asociaza valoarea de sine cu o greutate corporala foarte scazuta.
Anorexia poate fi foarte greu de depasit. Dar, cu un tratament, se poate obtine o mai buna constientizare a valorii de sine, se poate reveni la obiceiuri alimentare sanatoase si se pot inversa unele din gravele complicatii ale anorexiei.
Simptome anorexie
Semnele fizice si simptomele de anorexie sunt legate de infometare, dar includ si probleme emotionale si de comportament.
Simptomele si semnele fizice de anorexie pot include:
- Pierderea extrema in greutate
- Aspectul subtire
- Hemograma anormala
- Oboseala
- Insomnie
- Ameteli sau lesin
- Modificari de culoare albastruie ale degetelor
- Parul se subtiaza sau cade
- Pilozitate corporala
- Absenta menstruatiei
- Constipatie
- Piele uscata sau galbuie
- Intoleranta la frig
- Ritm cardiac neregulat
- Tensiune arteriala scazuta
- Deshidratare
- Osteoporoza
- Umflarea bratelor sau a picioarelor
Simptomele comportamentale legate de anorexie pot include incercarile de a pierde in greutate, prin:
- Restrictionarea extrema a aportului de alimente prin dieta sau post;
- Exercitii fizice efectuate in exces;
- Varsaturi si scaune auto-induse pentru a scapa de alimente prin produse adjuvante destinate curelor de slabire, laxative, clisme.
Alte semne si simptome emotionale si comportamentale legate de anorexie pot include:
- Preocupare exagerata pentru alimentatie
- Refuzul de a manca
- Negarea senzatiei de foame
- Frica de a castiga in greutate
- Minciuna despre cantitatea de alimente consumata
- Stare de spirit apatica (lipsa de emotie)
- Retragere sociala
- Iritabilitate
- Interes scazut pentru sex
- Stare depresiva
- Ganduri de sinucidere
Semne de avertizare ale anorexiei
Semnele si simptomele anorexiei sunt greu de observat in faza incipienta, mai ales pentru ca persoanele anorexice adesea isi ascund obiceiurile alimentare si problemele fizice legate de greutate.
In cazul suspiciunii ca cineva drag sufera de anorexie, exista cateva semnale de alarma care ar trebui sa atraga atentia:
- Evitarea meselor sub diverse pretexte
- Dieta bazata doar pe anumite alimente „sanatoase”, de obicei, cele sarace in grasimi si calorii
- Dieta stricta si obiceiuri cum ar fi scuipatul alimentelor dupa mestecare
- Cantarirea si masurarea dimensiunilor corporale foarte frecvent
- O preocupare constanta pentru studierea propriului corp in oglinda pentru identificarea „defectelor”
- Se autodenumeste ca fiind „gras/a”
- Evita sa manance in public
- Mascheaza silueta anorexica cu mai multe straturi de haine
Cauze anorexie si factori de risc
Cauza exacta a anorexiei nu a fost descoperita. Ca si in cazul altor boli, este o combinatie de factori biologici, psihologici si de mediu.
Factori biologici
Desi nu s-au identificat inca genele raspunzatoare, pot exista modificari genetice care ii fac pe unii oameni mai vulnerabili la dezvoltarea anorexie. Unii oameni pot avea o tendinta genetica spre perfectionism, sensibilitate si perseverenta – toate acestea fiind caractere asociate cu anorexia.
Factori psihologici
Anumite caracteristici emotionale pot contribui la anorexie. Femeile tinere pot avea trasaturi de personalitate obsesiv-compulsive, care le permit mentinerea unei diete stricte si renuntarea la alimente, in ciuda senzatiei de foame. Ele pot avea o natura perfectionista care le face sa creada ca nu sunt suficient de slabe. Deasemenea, persoanele anorexice pot avea un nivel ridicat de anxietate.
Factori de mediu
Cultura occidentala moderna pune accentul pe silueta foarte slaba. Succesul si valoarea sunt adesea asimilate cu a fi subtire. Presiunea de grup poate stimula dorinta de a fi foarte slabe, in special in randul fetelor tinere.
Exista factori de risc pentru dezvoltarea anorexiei, inclusiv:
- Sexul persoanei: fete si femei;
- Varsta: tanara, mai frecvent in perioada adolescentei si rar dupa 40 de ani;
- Mostenirea genetica;
- Modificarile frecvente de greutate ale caror rezultate sunt incurajate sau dezaprobate de catre anturaj (slabesc=sunt apreciat/a; ma ingras=sunt respins/a);
- Perioade de tranzitie: scoala noua, casa noua, serviciu nou, o noua relatie sau o despartire, un grup nou de prieteni, trauma sau decesul cuiva drag;
- Activitati precum sportul de performanta, actorie, balet, sau o cariera in modeling;
- Mass-media si industria muzicala si de film care promoveaza persoane foarte slabe ca fiind imaginea succesului si a popularitatii.
Complicatii cauzate de anorexie
Anorexia poate avea numeroase complicatii si poate fi fatala. Moartea poate sa apara brusc – chiar si atunci cand persoana anorexica nu este grav subnutrita. Acest lucru poate rezulta din ritmul anormal ale inimii (aritmie) sau un dezechilibru electrolitic – deficit de minerale, precum sodiu, potasiu si calciu, care mentin echilibrul fluidelor din corp.
Alte complicatii ale anorexiei includ:
- Anemie
- Probleme cardiace, cum ar fi ritm cardiac anormal sau insuficienta cardiaca
- Pierderea de masa osoasa, crescand riscul de fracturi mai tarziu in viata
- La femei, lipsa perioadelor de menstruatie
- La barbati, un nivel scazut de testosteron
- Probleme gastro-intestinale, cum ar fi constipatie, balonare sau greata
- Anomalii electrolitice, cum ar fi nivel scazut de potasiu in sange
- Probleme renale
- Tendinte de suicid
- Depresie, anxietate
- Tulburari de personalitate
- Tulburari obsesiv-compulsive
- Abuz de alcool si substante halucinogene
Atunci cand o persoana cu anorexie devine grav subnutrita, fiecare organ din corp poate fi deteriorat, inclusiv creierul, inima si rinichii. Aceasta deteriorare poate sa nu fie pe deplin reversibila, chiar si dupa tratament, cand anorexia este tinuta sub control.
Diagnostic anorexie
Diagnosticul in cazul anorexiei este axat pe 3 considerente:
- Restrictionarea aportului de alimente – mananca mai putin decat este necesar pentru a mentine o greutate corporala, care este la sau sub greutatea normala minima pentru varsta si inaltimea sa.
- Frica de a castiga in greutate – frica intensa de a castiga in greutate sau de a deveni gras, comportamente care interfereaza cu cresterea in greutate, cum ar fi varsaturi sau folosirea de laxative, chiar si atunci cand persoana este subponderala.
- Probleme cu imaginea propriului corp – persoana anorexica neaga gravitatea de a avea o greutate corporala redusa, valoarea de sine este legata de aspectul slab, are o imagine deformata despre propria silueta.
Tratament anorexie
In cazul persoanelor cu anorexie este nevoie de corelarea mai multor tipuri de tratament.
Tratamentul se face, in general, folosind o abordare de echipa care include medicina interna, consiliere psihologica si chiar psihiatrica, specialisti in nutritie cu experienta in tulburarile de alimentatie.
Terapia continua si educatia nutritionala sunt extrem de importante pentru recuperarea persoanei anorexice.
Tratamentul anorexiei poate include:
- Spitalizare sau frecventarea regulata a unei clinici
- Monitorizarea starii de sanatate de catre medic
- Restabilirea unei greutati corporale normale pentru varsta si inaltimea persoanei
- Psihoterapie atat individuala, cat si impreuna cu familia, mai ales in cazul adolescentilor
- Administrarea de medicamente nu este eficienta in cazul anorexiei, dar medicul poate recomanda antidepresive pentru tratarea celorlalte afectiuni conexe anorexiei
Una dintre cele mai mari provocari in tratarea anorexie este refuzul pacientului de a accepta tratamentul.
Barierele in calea acceptarii tratamentului pot include:
- Convingerea ca nu este nevoie de tratament;
- Teama de a creste in greutate;
- Anorexia nu este perceputa ca o boala, ci mai degraba, ca un stil de viata.
Persoanele cu tulburari de alimentatie, cu efort sustinut, se pot recupera si pot reveni la un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, exista un risc crescut de recidiva in timpul perioadelor de stres ridicat sau sub actiunea unor factori declansatori. Terapia continua si consilierea in timpul perioadelor de stres poate ajuta persoana anorexica sa ramana sanatoasa.
Subiecte: afectiune diabet zaharat dieta nutritie zahar