Ce sunt arsurile solare ?
Arsurile solare sunt zone ale pielii rosii, dureroase, fierbinti la atingere care apar adesea la cateva ore dupa expunerea prea lunga la ultraviolete (UV), fie ca acestea sunt emise de soare sau de surse artificiale, de exemplu solarul din saloanele de infrumusetare. Arsurile solare au nevoie de cateva zile sau chiar mai mult pentru a se vindeca.
Prevenirea arsurilor solare prin protejarea pielii este importanta in cazul tuturor expunerilor la soare, nu doar la plaja si chiar si in zilele partial innorate.
Cauze arsuri solare
Cauza arsurilor solare este expunerea indelungata la radiatiile ultraviolete (UV). Radiatiile UV emise de soare au lungimea de unda prea scurta pentru a fi sesizate de ochiul uman. Cele doua tipuri de radiatii solare raspunzatoare pentru majoritatea arsurilor sunt ultravioletele A (UVA) si ultravioletele B (UVB). Sunt emise inclusiv de aparatele de bronzat cu lampi UV.
Melanina este un pigment de culoare inchisa care se afla in stratul exterior al pielii (epiderma) si care creaza culoarea normala a pielii. Atunci cand este expus la raze UV, corpul incearca sa se protejeze prin accelerarea producerii de melanina. Excesul de melanina produs creaza culoarea mai inchisa, de bronz a pielii.
Bronzul este modalitatea naturala prin care corpul blocheaza razele UV pentru a preveni arsurile solare si alte leziuni ale pielii. Aceasta protectie este limitata deoarece cantitatea de melanina produsa de o persoana este determinata genetic. Exista persoane al caror corp, pur si simplu, nu produce suficienta melanina pentru o buna protectie impotriva razelor UV, iar in cele din urma acestea produc arsurile, durerea, roseata si umflarea epidermei.
Arsurile cauzate de radiatile solare pot aparea in zile racoroase sau innorate, 80% din radiatiile ultraviolete trec prin stratul de nori. Gheata, zapada, nisipul, apa si alte suprafete pot reflecta razele UV cauzind astfel arsuri la fel de grave ca cele rezultate din expunerea directa la soare.
Prevenire arsuri solare
Prevenirea arsurilor solare trebuie tratata cu seriozitate chiar si in zilele racoroase, innorate sau cand soarele si norii alterneaza, deasemenea, ultravioletele sunt mai intense la altitudini mari, la munte. Atentie si la suprafetele care reflecta razele solare, cum ar fi apa, zapada, gheata, nisipul etc.
Metode de prevenire a arsurilor solare:
- evitati expunerea la soare intre orele 10.00 si 16.00. In acest interval de timp razele solare sunt mai puternice. Daca nu puteti reprograma activitatile in aer liber la alte ore macar limitati timpul expunerii la razele directe ale soarelui, stati la umbra pe cat posibil;
- purtati haine care sa va acopere bratele si picioarele, din materiale textile naturale. Nu uitati de protejarea capului, o palarie cu boruri largi este mai indicata decat o sapca;
- aplicati frecvent si cu generozitate creme cu factor de protectie UV ridicat. Oricare ar fi tipul dvs. de piele, optati pentru un factor de protectie SPF > 15, recomandarea dermatologilor este SPF>30, iar pentru copii SPF 50;
- repetati aplicarea la fiecare 2 ore sau chiar mai des daca innotati sau transpirati;
- daca utilizati in acelasi timp si un repelent impotriva insectelor (spray, crema, gel impotriva muscaturilor de insecte), aplicati prima data crema de protectie solara;
- pentru bebelusii mai mici de 6 luni nu este recomandata expunerea pielii direct la radiatiile solare chiar daca se aplica o crema cu factor de protectie mare, in cazul lor acoperirea si umbra sunt solutiile indicate;
- purtati ochelari de soare cand sunteti in aer liber si alegeti ochelarii cu cel mai mare grad de protectie UV. Lentilele de culoare inchisa nu inseamna ca ofera neaparat o protectie mai buna. Este indicat ca ochelarii sa se potriveasca cat mai fix pe cap si sa aiba rame cu aparatoare laterale pentru blocarea din toate unghiurile a razelor solare;
- expunerea in cateva sesiuni la radiatii UV artificiale (solar) pentru a obtine un bronz “de protectie” inainte de expunerea la soare NU este sustinuta medical, ci poate avea exact rezultatul invers prin expunerea la o cantitate prea mare de ultraviolete si aparitia arsurilor.
Factori de risc arsuri solare
Factorii de risc in cazul arsurilor solare includ:
- pielea de culoare foarte deschisa;
- resedinta sau vacantele in zone insorite, calde sau la altitudine mare (munte);
- lucrul in aer liber;
- consumul de alcool in timpul activitatilor in aer liber;
- predispozitie la arsuri solare;
- expunerea constanta a pielii la radiatii ultraviolete fara protectie, indiferent daca e vorba de razele soarelui sau de lampile de la solar;
- tratamentul cu medicamente care creaza fotosensibilitate.
Complicatii arsuri solare
Expunerea repetata si intensa la radiatii solare care rezulta in arsuri creste riscul deprecierii pielii si aparitiei unor boli de piele. Acestea includ imbatranirea prematura a pielii, piele uscata, riduri, pete inchise la culoare, zone aspre, infectii si cancer de piele – melanom.
Infectii
Pustulele (basicutele cu lichid) care supureaza expun pielea la infectii cauzate de bacterii. Adresati-va medicului daca exista simptome ale unei infectii, cum ar fi durere, roseata, umflare, pustule purulente.
Imbatranirea prematura a pielii
Expunerea la soare si arsurile solare repetate accelereaza procesul de imbatranire al pielii. Modificarile pielii cauzate de razele UV se numesc fotoimbatranire, si fac persoana afectata sa para mai in varsta decat este in realitate.
Efectele fotoimbatranirii pot fi:
- distrugerea tesuturilor de legatura ale pielii ceea ce conduce la o rezistenta si o elasticitate scazuta;
- riduri adanci;
- piele aspra si uscata;
- vase de sange fine pe obraji, nas si urechi;
- pistrui, mai ales pe fata si pe umeri;
- lentigo – pete maro sau decolorate (macule) pe fata, partea superioara a mainilor, brate, piept si in partea superioara a spatelui.
Leziuni precanceroase ale pielii
Leziunile precanceroase ale pielii sunt aspre, solzoase si apar in zonele afectate de soare. Ca si colorit pot varia foarte mult, pot fi albicioase, roz, ca un bronz sau maro. Frecvent apar la persoanele cu piele de culoare deschisa, in zonele expuse la soare: cap, fata, gat si maini. Aceste zone pot evolua in cancer de piele, se mai numesc keratoza actinica sau keratoze solare.
Cancerul de piele
Expunerea excesiva la soare, chiar si in absenta arsurilor solare, afecteaza ADN-ul celulelor pielii si creste riscul aparitiei cancerului de piele cum ar fi melanomul. Arsurile solare suferite in copilarie si adolescenta cresc riscul dezvoltarii ulterioare in viata a melanomului.
Cancerul de piele se dezvolta cu precadere in zonele cele mai expuse la radiatiile solare, incluzind scalpul, fata, buzele, urechile, gatul, pieptul, bratele, mainile si picioarele. Cancerul de piele la picioare este mai frecvent in randul femeilor decat al barbatilor.
Anumite tipuri de cancer de piele apar ca o mica excrescenta sau o ulceratie (rana) care sangereaza cu usurinta, face crusta, se vindeca si apoi de redeschide. In cazul melanomului, o alunita existenta isi poate modifica aspectul sau alta cu un aspect ciudat poate aparea. Tipul de melanom numit lentigo malign se dezvolta in zonele indelung expuse la soare si apare ca o pata mai bronzata care in timp isi inchide culoarea si se extinde.
Adresati-va imediat unui medic daca observati aparitia unui excrescente a pielii, o modificare in structura sau aspectul unei alunite sau o leziune care nu se vindeca.
Deteriorarea ochilor
Soarele poate produce si arsuri ale ochilor. Prea multe ultraviolete pot deterioara retina, cristalinul si corneea. Afectarea cristalinului favorizeaza aparitia cataractei. Arsura oculara este dureroase si creaza senzatia de nisip in ochi. Arsura corneei se mai numeste si orbirea zapezii.
Diagnostic arsuri solare
In timpul unui consult, medicul va examina zona afectata a pielii si va intreba despre simptome, modul in care v-ati expus la ultraviolete si istoricul personal privind arsurile solare.
Daca expunerile, chiar si de scurta durata, produc arsuri sau alte reactii ale pielii medicul poate recomanda procedura de fototestare. Fototestarea consta in expunerea unor suprafete mici ale pielii la doze controlate de radiatii ultraviolete. Daca in urma testului pielea reactioneaza negativ la ultraviolete se considera ca persoana respectiva este fotosensibila -sensibila la radiatiile solare.
Tratament arsuri solare
Tratamentul arsurilor solare nu vindeca propriu-zis si nu previne deterioararea pielii, dar reduce durerea, inflamarea si disconfortul.
Interveniti imediat dupa aparitia arsurii prin:
- administrarea de medicamente care reduc durerea si inflamatia (ibuprofen);
- racirea zonei afectate a pielii cu comprese reci (un prosop imbibat cu apa rece) sau un dus rece (se vor evita temperaturile extreme);
- aplicarea unei creme emoliente, unui gel sau lotiuni cu aloe vera, unei creme cu hidrocortizon care reduce durerea, inflamarea si accelereaza vindecarea;
- daca este sub forma de basicute – nu le spargeti! Acestea contin un ser produs de corp pentru a proteja zona afectata, daca sunt sparte vindecarea este incetinita si creste riscul dezvoltarii unor infectii. Daca, totusi, acestea se sparg, igienizati zona cu apa si cu un sapun delicat, aplicati o crema antibacteriana si acoperiti cu o compresa sterila umeda;
- consumul crescut de lichide, in special apa. Expunerea la soare si caldura favorizeaza eliminarea fluidelor prin piele. Inlocuirea cantitatii de lichide pierdute va ajuta organismul sa se recupereze;
- tratarea cu grija a pielii exfoliate (cojirea). La cateva zile dupa producerea arsurii pielea incepe sa se exfolieze. Acesta este modul natural al corpului de a elimina epiderma distrusa de soare. Pe masura ce procesul de exfoliere continua aplicati crema sau lotiunea emolienta;
- protejarea pielii afectate de arsura contra unei alte expuneri la radiatii solare, daca mergeti in aer liber acoperiti zona respectiva;
- evitati aplicarea de creme cu benzocaina sau alte medicamente cu sufixul “-caina”. Aceste creme pot irita pielea si pot cauza o reactie alergica. Nu folositi niciodata astfel de produse, fara recomandarea explicita a medicului, pentru copii cu varste mai mici de 2 ani, iar ca adult nu depasiti dozele recomandate.
Daca arsura solara este severa medicul va poate prescrie:
- medicamente anti-inflamatoare – ajuta in controlul durerii si al inflamarii, este recomandabil ca administrarea lor sa se efectueze cat mai repede dupa expunerea la soare (de exemplu ibuprofen). Unele anti-inflamatoare pot fi aplicate sub forma de crema sau gel direct pe piele;
- medicamente care controleaza mancarimea – de exemplu creme cu corticosteroizi.
Subiecte: afectiune arsuri solare dermatologie vara