Pielea mai tanara se vindeca mai repede dar este mai putin rezistenta la atacul factorilor nocivi precum radiatiile solare.
In special, copiii trebuie protejati impotriva radiatilor solare UVA si UVB indiferent daca pielea lor este de culoare mai deschisa sau mai inchisa, deoarece majoritatea arsurilor solare apar in copilarie. Ca la orice arsura, si la arsura cauzata de soare pielea ramane rosie, calda si dureroasa. In cazuri mai severe apar pustule cu lichid (basici), febra, frisoane, dureri de cap si o stare generala de rau.
Pielea copiilor poate fi afectata de radiatiile ultraviolete chiar si atunci cand nu apare arsura propriu-zisa. Expunerea la soare pe parcursul anilor copilariei, daca nu este limitata si daca nu se iau masurile de protectie corecte, poate contribui mai tarziu la pierderea elasticitatii pielii, intarire, la aparitia pistruilor, a ridurilor si chiar a cancerului de piele.
Prevenire arsuri solare la copii
Multi parinti considera, in mod eronat, ca ultravioletele emise de soare sunt periculoase doar atunci cand soarele straluceste, dar de fapt exact radiatiile ultraviolete care nu sunt percepute de ochiul uman sunt periculoase pentru pielea fina si sensibila a bebelusului sau copilului.
In zile innorate, racoroase sau cu ceata avem tendinta expunerii la doze mai mari de radiatii UV, deoarece, lipsiti de disconfortul creat de soarele arzator petrecem mai mult timp in aer liber. Expunerea la ultraviolete este mai mare si atunci cand ne aflam la altitudini mai mari. Chiar si atunci cand protejam bebelusul sau copilul cu o umbrela de soare sau o palarie cu boruri mari nu putem garanta protectia 100% impotriva radiatiilor solare, deoarece acestea sunt reflectate de suprafete precum nisipul, apa, zapada, gheata, si altele similare.
Printre metodele de prevenire a arsurii solare la copii si bebelusi, se numara:
- evitarea expunerii copilului la soare atunci cand ultraviolete se afla la intensitate maxima, intre ora 10.00 dimineata si ora 16.00;
- expunerea la radiatiile solare directe a bebelusilor cu varsta mai mica de 6 luni nu este recomandata. Sunt recomandate umbra si imbracamintea adecvata dar daca expunerea nu se poate evita, suprafata de aplicare a cremelor de protectie trebuie sa fie limitata (fata, partea expusa la soare a bratelor etc.);
- protejati pielea cu creme sau lotiuni de protectie UVA si UVB special create pentru copii, factor de protectie la soare (SPF) 50;
- aplicarea lotiunii sau a cremei de protectie se face cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare;
- nu exista lotiuni sau creme de protectie in totalitate rezistente la apa, reaplicarea se impune la fiecare jumatate de ora pana la 2 ore, in functie de cat de mult sta copilul in apa;
- hainele potrivite pentru activitatile in aer liber, cu expunere la radiatiile solare, sunt cele din bumbac, lejere, usoare, care acopera bratele si picioarele;
- capul trebuie protejat cu o palarie cu margini late;
- folositi o umbrela de plaja pentru a crea umbra;
- ochii nu trebuie neglijati, optati intotdeauna pentru ochelari de soare cu factor de blocarea a rezelor UV.
Tratament arsuri solare la copii
Efectele arsurii provocate de razele solare apar deobicei dupa 6-12 ore de la expunere iar primele 24 de ore sunt cele mai dificile.
Daca pielea copilului este doar rosie, calda si dureroasa, parintii pot aplica comprese reci pe zona afectata sau ii pot face o baie usor racosoasa. Se pot administra si medicamente impotriva durerii, anti-inflamatoare (gen ibuprofen) respectindu-se indicatiile si dozele aferente varstei si greutatii copilului.
Serul din pustule are rol de protectie si vindecare, atunci cand acestea se sparg se dezvolta un mediu favorabil infectiilor si tratamentul presupune uneori administrarea de antibiotice.
NU aplicati alcool in zona afectata de arsura solara (si nici in alte cazuri de arsuri).
Se pot aplica (nu prin frecare) lotiuni sau creme emoliente si delicate cu pielea. Totusi, evitati daca pielea este dureroasa la atingere.
Nu folositi creme pe baza de hidrocortizon sau benzocaina decat la recomandarea expresa a medicului.
La copiii cu varsta sub 1 an, arsurile solare trebuie tratate ca urgente si necesita interventia imediata a unui medic.
Daca arsurile solare au provocat aparitia unor pustule cu lichid, a febrei (peste 38 de grade Celsius), frisoanelor, letargiei, durerilor de cap si a unei stari generale de rau trebuie sa va adresati pediatrului. Arsurile solare severe trebuie tratate cu seriozitate ca oricare alt tip de arsura, iar daca zona afectata este extinsa se va recomanda spitalizarea.
Exista cazuri de arsuri solare la copii si bebelusi care au ca efect deshidratarea si uneori insolatia si pierderea cunostintei (lesin). Astfel de cazuri necesita interventia pediatrului sau a celei mai apropiate unitati medicale de urgenta. Deshidratarea se va combate imediat prin consumul de lichide (in special apa) pentru a se reface nivelul fluidelor din corp. O atentie crescuta trebuie acordata deshidratarii si daca bebelusul sau copilul nu elimina regulat fluidele prin urinare.
Nu expuneti bebelusul sau copilul din nou la radiatii solare pana cand arsurile nu sunt vindecate complet.
Subiecte: afectiune arsuri solare copii dermatologie vara