Ce este o insolatie ?
Insolatia apare ori de cate ori ne expunem prea mult timp unei temperaturi ridicate, indiferent daca stam prea mult direct la soare sau doar stam intr-o zona supraincalzita.
Cand temperatura interna a corpului depaseste 40°C situatia devine critica pentru sanatate si poate ameninta viata. Insolatia este o afectiune serioasa care trebuie tratata de urgenta, cu cat se intarzie interventia, cu atat organele interne sunt mai afactate iar in anumite cazuri se poate ajunge la deces.
Insolatia apare daca organismul isi pierde abilitatea de a isi mentine temperatura corecta si devine prea fierbinte. Extenuarea cauzata de caldura apare atunci cand persoana devine prea fierbinte si pierde lichidele si sarea din organism ceea ce conduce la stare de oboseala, slabiciune si crampe musculare.
Prevenire insolatie
Insolatia este o afectiune subestimata care poate ameninta viata. Din fericire, insolatia poate fi evitata daca este tratata cu seriozitate si se respecta recomandarile de baza.
Esentiale in prevenirea insolatiei sunt hidratarea si mentinerea temperaturii sub control. Cateva metode de prevenire a insolatiei:
- imbracaminte lejera, usoara, din materiale naturale care permit corpului sa respire si sa se raceasca;
- consumul unei cantitati suficiente de lichide, in special apa, pentru a inlocui ce se pierde prin transpiratie;
- NU lasati copiii in masina parcata, nici macar daca aveti geamul deschis sau locul este cu umbra. Intr-o masina inchisa temperatura poate creste cu 7°C in 10 minute. Anual mor copii din aceasta cauza, mai ales copii cu varste sub 2 ani;
- in partea cea mai fierbinte a zilei (intre orele 11.00 si 15.00) incercati sa evitati activitatile obositoare, cresteti consumul de lichide (nu alcool) si faceti pauze dese la umbra;
- evitati arsurile solare deoarece acestea afecteaza modul in care corpul isi reduce tempertura. Purtati palarii cu boruri late si utilizati creme de protectie impotriva radiatiilor ultraviolete;
- precautie – daca cineva este predispus la insolatii din cauza medicamentelor, a varstei sau a starii de sanatate, trebuie sa se asigure ca inainte de inceperea activitatilor intr-o zi fierbinte exista un punct medical de prim-ajutor in zona.
Factori de risc insolatie
Oricine poate fi afectat, exista insa cateva categorii de persoane care sunt mai predispuse la insolatie. Factorii care influenteaza aparitia insolatiei sunt:
- depunerea unui efort fizic intens intr-un mediu fierbinte;
- varsta: sistemul nervos central este cel responsabil cu mentinerea temperaturii interne corecte a corpului. La copii, sistemul nervos central nu este inca complet dezvoltat, iar la persoanele cu varsta peste 65 de ani, acesta incepe treptat sa se deterioreze;
- anumite medicamente favorizeaza aparitia insolatiei deoarece afecteaza capacitatea corpului de a reactiona la caldura sau limiteaza mentinerea hidratarii. Acestea pot fi:
medicamente vasoconstrictoare – care ingusteaza vasele de sange,
medicamente beta-blocante – care impiedica adrenalina sa regleze tensiunea arteriala,
medicamente diuretice – elimina din corp sarea si apa,
medicamentele antidepresive; - expunerea brusc la valul de caldura sau schimbarea climatului, de exemplu vacanta intr-o tara mult mai calda;
- privarea de somn;
- starea sanatatii: anumite afectiuni pre-existente influenteaza aparitia insolatiei, acestea includ: boli cardiace, boli de plamani, obezitate, un stil de viata sedentar, gastroenterita si un istoric al episoadelor de insolatie.
Simptome insolatie
Simptomele asociate insolatiei includ:
- temperatura foarte mare a corpului (este principalul simptom al insolatiei);
- confuzie, convulsii (mai ales la copii), delir, vorbire ingreunata, iritabilitate si coma;
- modificari ale umiditatii pielii, transpiratie: daca insolatia este produsa de expunerea la temperaturi foarte mari, atunci pielea va fi fierbinte si uscata; daca insolatia este produsa de efort fizic, atunci pielea va fi umeda;
- greata si varsaturi;
- durerea de cap pulsatila (apare frecvent in cazul insolatiei);
- modificari de culoare, corpul devine din ce in ce mai rosu odata cu cresterea temperaturii;
- respiratia devine mai rapida si superficiala;
- ritmul cardiac creste pe masura ce corpul incearca sa reduca temperatura.
Cauze si tipuri de insolatie
Insolatia de efort este cauzata de activitatea fizica intensa pe care o depunem intr-un mediu cu o temperatura ridicata, indiferent daca este vorba de munca, o activitate de agrement sau practicarea unui sport. Insolatia de efort apare mai ales in cazul persoanelor care nu sunt obisnuite cu temperaturile ridicate.
Insolatia clasica este cea cauzata de prezenta persoanei intr-un mediu fierbinte si este favorizata daca aerul din mediul respectiv are o umiditate crescuta. Persoanele predispuse la insolatie sunt cele care deja sufera de alte afectiuni, cum ar fi persoanele in varsta, sau copiii.
In ambele tipuri de insolatie, efectele sale sunt favorizate de purtarea unor haine nepotrivite care retin caldura, de lipsa consumului de lichide pentru a inlocui apa pierduta prin transpiratie si consumul de bauturi alcoolice care afecteaza capacitatea corpului de a isi regla temperatura.
Complicatii insolatie
Insolatia poate avea diferite complicatii in functie de cat de prelungita este expunerea la temperaturi ridicate. Daca temperatura corpului nu este imediat redusa, organele interne se pot dilata si pot fi definitiv degradate.
Daca nu se intervine rapid, insolatia poate cauza decesul.
Diagnostic insolatie
Medicul poate determina diagnosticul de insolatie in functie de aspectul si trecutul recent al pacientului.
In anumite situatii medicul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a evalua starea sanatatii pacientului. Astfel de teste pot fi:
- analize de sange, pentru a masura nivelul de potasiu si sodiu din sange;
- teste de urina, pentru a verifica functionalitatea rinichilor, o urina de culoare inchisa denota probleme legate de temperatura corpului;
- teste pentu verificarea tesutului muscular;
- radiografii (raze X), pentru a verifica daca au fost afectate organele interne.
Tratament insolatie
Principalul obiectiv in tratarea insolatiei este reducerea cat mai rapida a temperaturii interne a corpului. Astfel, se urmareste limitarea deteriorarii tesuturilor si organelor prin metode cum ar fi:
- imersia (scufundarea) in apa racoroasa;
- racirea prin evaporare: apa rece este vaporizata pe piele si prin schimbul termic pielea isi reduce temperatura;
- comprese reci si pachete cu gheata: comprese reci sunt infasurate in jurul corpului, pachete cu gheata sunt amplasate pe vasele mari de sange care sunt mai aproape de suprafata pielii (gat, spate, subrat, zona inghinala), asigurandu-se astfel scaderea rapida a temperaturii sangelui;
- relaxarea muschilor prin administrarea de medicamente care impiedica sau reduc tremuratul ca reactie a corpului la tratamentele de racire;
- consumul de lichide reci, exclus alcool.
Subiecte: afectiune copii insolatie vara