1 calorie = 1 calorie ? … Matematica caloriilor este diferita de matematica pe care o invatam la scoala, dar pentru a ne proteja sanatatea trebuie sa ii cunoastem regulile.
Caloria este o unitate de masura a energiei (o problema de fizica), si nu o informatie despre modul in care este utilizata energia respectiva (o problema de biochimie). Foarte multe boli sunt cauzate de depozitarea incorecta a energiei in organism ( in ficat si in masa musculara).
Cateva din argumentele cercetatorilor care sprijina ideea ca “o calorie … nu este o calorie” sunt:
- Fibrele: daca se consuma 160 de calorii provenite din migdale, organismul absoarbe echivalentul a 130 de calorii. Acest fapt se datoreaza fibrelor din migdale care incetinesc absorbtia in circuitul sanguin, astfel potentialele calorii ajungand sa fie distruse de bacteriile din intestin.
- Proteinele: pentru a realiza extragerea nutrientilor din alimente, organismul trebuie mai intai sa consume energie pentru ca la finalul procesului sa o poata recupera. Pentru a metaboliza proteinele se consuma de doua ori mai multa energie decat in cazul metabolizarii carbohidratilor, acesta este efectul termic diferit al alimentelor. Deci, proteinele utilizeaza mai multa energie pentru metabolizarea lor si, in plus, reduc senzatia de foame mai bine decat carbohidratii.
- Grasimile: toate tipurile de grasimi elibereaza 9 calorii per gram atunci cand sunt consumate, dar grasimile de tipul omega-3 sunt vitale pentru sanatatea inimii, in timp ce grasimile trans (hidrogenate) blocheaza arterele si pot cauza boli cardiovasculare.
- Glucidele: sunt de mai multe tipuri, unele esentiale vietii, altele nu. Glucoza asigura energia necesara functionarii organismului, toate celulele transforma glucoza pentru a putea sustine procesele vitale. Glucoza are un gust dulce moderat, nu este genul de dulce pe care l-am prefera (de exemplu melasa). Zaharul, in schimb, este gustul dulce pe care il cautam. Atat glucoza cat si zaharul elibereaza prin metabolizare 4 calorii per gram, dar efectele asupra corpului sunt diferite.
Exista multe studii care demostreaza legatura dintre consumul de zahar in exces si dezvoltarea unor boli metabolice cronice. De exemplu, cresterea consumului de zahar in ultimii 30 de ani este asociata cu cresterea numarului de cazuri de obezitate, diabet si boli cardiovasculare. Zonele in care populatia consuma frecvent bauturi carbogazoase cu zahar adaugat sunt unele dintre cele mai expuse la aceste boli.
Una dintre concluziile studiilor arata ca, la nivel global, impactul diabetului a crescut o data cu accesul la alimentatia bogata in zahar. Cresterea cazurilor de diabet nu a fost asociata direct aportului caloric crescut, pentru fiecare 150 de calorii consumate in plus pe zi incidenta cazurilor de diabet crescand cu 0,1 %, dar atunci cand aceste 150 de calorii suplimentare au provenit din bauturi carbogazoase cu zahar adaugat, incidenta diabetului a crecut de 11 ori, ajungand la 1,1 %.
Ca si alcoolul, zaharul in exces are un efect toxic asupra organismului, care nu are legatura cu aportul energetic pe care il aduce. Intr-o dieta echilibrata este loc si pentru cantitati reduse de zahar, dar “deghizarea” acestuia in foarte multe produse face foarte dificil controlul.
Subiecte: calorii diabet diabet zaharat nutritie valori nutritionale zahar