Problemele oftalmologice sunt frecvente in randul copiilor. Aproximativ 1 din 10 copii prescolari vor avea probleme cu ochii sau cu vederea. Copiii sunt mai expusi la probleme de vedere atunci cand alte persoane din familia lor au astfel de afectiuni. Toti parintii ar trebui sa fie atenti pentru a descoperi din timp eventualele probleme de vedere ale copiilor lor.
Primii 5 pana la 6 ani din viata unui copil sunt foarte importanti pentru dezvoltarea vederii. Unii copii vor avea nevoie de ochelari pentru a corecta vederea, altii vor avea nevoie de ochelari pentru a va asigura ca vederea lor se dezvolta in mod corect. Controalele la ochi ar trebui sa faca parte din examinarea periodica a copilului de catre pediatru. Copiii care prezinta simptomele unei probleme oftalmologice vor trebui examinati de catre un medic oftalmolog.
Cauze pentru care copiii au nevoie de ochelari
Exista 5 cauze principale care justifica necesitatea ochelarilor la copii:
- Copilul poate avea miopie. Acest lucru inseamna ca el vede bine de aproape, dar vederea de departe este neclara. Aceasta este cea mai frecventa problema vizuala pentru copiii de varsta scolara.
- Copilul poate avea hipermetropie. Adica poate vedea obiectele indepartate in mod clar, dar se lupta pentru a vedea in mod clar de aproape. Totusi, nevoia de ochelari pentru hipermetropie este destul de rar intalnita in cazul copiilor.
- Copilul poate avea astigmatism. Acest lucru semnifica vederea incetosata la orice distanta si se intampla in cazul in care invelisul exterior al ochiului este modelat inegal.
- Copilul poate avea strabism, adica are vederea incrucisata. Este o afectiune in care pozitia ochilor nu este paralela. Strabismul poate aparea la un ochi sau, mai frecvent, la ambii ochi.
- Copilul poate avea un ochi „lenes”, numit ambliopie. Un ochi are vederea mai slaba decat celalalt ochi. Ambliopia, uneori, se dezvolta odata cu vederea incrucisata, numita strabism.
Simptome ale problemelor oftalmologice la copii
Dupa varsta de trei luni , copiii ar trebui sa poata urmari un obiect cu ochii lor. Daca mutati o minge sau jucarie inainte si inapoi , un copil ar trebui sa fie capabil sa urmareasca miscarea avand un contact vizual constant.
In unele cazuri strabismul poate aparea inainte de varsta de patru luni, informati pediatrul daca vi se pare ca ochii copilului dvs. se uita incrucis.
Alte simptome ale problemelor cu ochii la copii includ:
- sta aproape de ecranul televizorului, telefonului etc.
- pozitioneaza cartile prea aproape de ochi atunci cand citeste sau se uita la poze
- are privirea incrucisata
- se freaca des la ochi
- evita lumina puternica
- este neindemanatic cand se joaca
- evita sa deseneze, coloreze sau sa faca puzzle-uri
- atentia sa este de scurta durata
- are frecvent dureri de cap sau dureri de ochi
Diagnosticul pentru problemele de vedere ale copiilor
Daca observati simptomele sau suspectati probleme cu ochii la copilul dvs, informati cat mai repede pediatrul. Pentru un diagnostic corect si complet va fi nevoie de o vizita la medicul oftalmolog. Vizitele la medicul oftalmolog este bine sa fie facute si ca forma de preventie, inainte de a aparea probleme cu vederea.
Un examen complet include punerea picaturilor de dilatare a pupilei in ochii copilului si apoi verificarea lor cu un dispozitiv numit retinoscop. Retinoscopul va permite oftalmologului sa poata examina partea din spate a ochiului. Aceasta examinare va expune potentialele probleme de vedere, chiar daca copilul nu este suficient de mare pentru a citi literele din diagrama medicului oftalmolog. Copiii ar trebui sa aiba primul examen de ochi, de acest fel, in jurul varstei de trei ani, chiar daca nu au semne sau simptome legate de problemele cu vederea.
In cazul in care copilul dvs. are nevoie de ochelari, medicul oftalmolog va va ajuta sa alegeti cele mai bune lentile pentru el.
Cum convingeti copilul sa poarte ochelarii
Nu va ingrijorati cand copilul refuza sau uita sa poarte ochelarii, in schimb:
- fiti alaturi de el ca sa ii reamintiti ca este necesar sa ii poarte;
- includeti pregatirea si purtarea ochelarilor in rutina zilnica;
- implicati copilul in alegerea stilului si a culorii ramelor;
- dati exemple pozitive despre purtarea ochelarilor (de ex. un personaj preferat, un prieten etc.);
- incepeti cu scurte perioade de acomodare;
- laudati copilul atunci cand nu a uitat sa poarte ochelarii.
Copiii care au cea mai mare nevoie de ochelari, ii vor purta aproape intotdeauna, mai ales dupa ce au remarcat diferenta pe care o fac ochelarii in indeplinirea activitatilor.
80% din cunostintele acumulate de copii pana la varsta de 12 ani se acumuleaza prin intermediul vederii. Descoperirea din timp a problemelor de vedere este un mare pas in directia buna. Ochelarii de vedere pot corecta vederea copilului si previn inrautatirea simptomelor si avansarea afectiunii. O vedere sanatoasa ii va permite copilului sa aiba rezultate mai bune la scoala si sa se integreze mai bine la joaca.
Subiecte: afectiune copii ochelari oftalmologie