1. Ochiul este un organ complex, cu peste 2 milioane de componente. In organism este pe locul doi, fiind intrecut doar de creier.
2. Fiecare ochi este conectat la creier cu peste 1 milion de fibre nervoase. Pana in prezent, prin transplant nu se pot reconstitui toate aceste conexiuni.
3. Pentru a compune o imagine, creierul interpreteaza lumina receptata de ochi in 0.2 secunde.
4. La nastere, ochiul unui copil are aproximativ 75% din dimensiunea unui ochi de adult. La celelalte organe procentul este mult mai mic.
5. Ochiul uman poate distinge aproximativ 10 milioane de culori diferite.
6. Unele femei pot avea o mutatie genetica ce le permite sa distinga milioane de culori in plus.
7. Daca ochiul uman ar fi un aparat foto digital, ar avea 576 de megapixeli. (de exemplu, camera unui telefon mobil performant are 16 megapixeli)
8. Ochiul uman diferentiaza mai multe nuante de verde decat de alte culori.
9. Sub stratul de pigment, toti ochii sunt albastrii. Exista o procedura cu laser care induce eliminarea stratului de pigment „caprui”, iar culoarea ochilor devine albastra.
10. Ne petrecem aproximativ 10% din orele de veghe cu ochii inchisi, clipind.
11. O tumoare rara, numita „dermoid limbic„, poate face ca din globul ocular al unei persoane sa creasca fire de par.
12. Ochii albastri tind sa fie mai sensibili la lumina.
13. Se estimeaza ca doar 2% din populatia lumii are ochi verzi, fiind cea mai rara culoare a ochilor.
14. Omatofobia este frica de sau pentru ochi. Este considerata o fobie sociala, deoarece implica situatii sociale, cum ar fi privitul in ochii cuiva, atingerea ochilor de catre cineva sau lucruri care pot intra in ochi.
15. Sprancenele se reinnoiesc la aproximativ 2 luni, iar genele la 5 luni.
16. Corneea este singurul tesut din corpul uman care nu este vascularizat.
17. Ochiul uman are o foarte mare capacitate de vindecare, cu o ingrijire adecvata, este nevoie de doar aproximativ 48 de ore pentru a se repara o zgarietura minora a corneei.
18. Oamenii si cainii sunt singurele specii cu capacitatea de a cauta indicii vizuale in ochii altcuiva, iar cainii fac lucrul acesta doar cu oamenii.
19. „Ochii rosii” apar in fotografii deoarece lumina blitului ricoseaza din zona posterioara a ochiului. Coroida, stratul mediu al globului ocular, fiind bogata in vase de sange este cea responsabila pentru „ochii rosii”.
20. Amprenta unui deget are 40 de caracteristici unice, pe cand, cea a irisului are 256 de caracteristici unice.
Subiecte: oftalmologie top 10