Stomatologia ofera in prezent foarte multe optiuni in ceea ce priveste materialele folosite pentru restaurarea dintilor.
Continua imbunatatire a capacitatii de infrumusetare, rezistenta si durabilitatea materialelor precum portelanul si zirconiul au facut ca restaurarile dentare sa aiba un aspect mai natural si realist. Totusi, nu oricarui tip de dinte sau oricarui pacient i se potrivesc. Exista inca multe motive pentru care un alt material, cum ar fi aurul sau chiar compozitul, ar putea fi o alegere mai buna.
Pentru a va ajuta sa alegeti varianta optima pentru dvs., va prezentam avantajele si dezavantajele principalelor materiale utilizate la realizarea coroanelor si puntilor dentare. Decizia finala o veti lua impreuna cu dentistul dvs. care intelege cel mai bine aplicabilitatea fiecarei solutii in cazul dvs.
Coroana dentara din aur
Din motive intemeiate, aurul este materialul folosit de o lunga perioada de timp in stomatologie.
Avantajele utilizarii aurului pentru realizarea coroanelor dentare:
- aurul este extrem de rezistent si are cea mai mica reactivitatea comparativ cu toate celelalte metale utilizate in cavitatea bucala;
- este extrem de delicat cu dintii opusi si se potriveste foarte bine in cazul molarilor la pacientii care au obiceiul de a „scrasni” din dinti sau care in mod obisnuit strang din dinti puternic;
- este rezistent si durabil chiar si atunci cand este in strat subtire si permite conservarea unei portiuni cat mai mari din structura dentara sanatoasa;
- functioneaza foarte bine cu cimenturi ionomere de sticla, care sunt adesea mult mai „prietenoase” decat tehnicile de prindere utilizate pentru coroanele din portelan.
Utilizarea aurului pentru coroane dentare este solutia cea mai buna in cazul dintilor care sunt amplasati mai in spate, acolo unde cerintele cosmetice sunt mai reduse, si in cazul pacientilor care “scrasnesc” sau inclesteaza prea tare dintii.
Cu toate acestea, chiar si cu avantajele pe care le ofera, aurul nu este intotdeauna cea mai buna alegere pentru orice dinte sau pacient.
Desigur, din punct de vedere cosmetic, majoritatea pacientilor ar prefera sa nu foloseasca aurul pentru a repara un dinte frontal. Chiar daca este metalul cel mai putin reactiv dintre metalele utilizate in restaurari dentare, unii pacienti pot dezvolta o sensibilitate la coroanele din aur chiar si atunci cand nu au o alergie la aur in general.
Toate restaurarile din aur sunt aliaje, ceea ce inseamna ca aurul este amestecat cu alte metale pentru a se conferi rezistenta structurii. Aurul pur este prea moale pentru a fi utilizat intr-o lucrare dentara. Cele mai bune restaurari din aur sunt aliajele cu alte metale nobile, ceea ce inseamna ca cel putin 60% din coroana este alcatuita din aur si alte metale pretioase, cum ar fi platina, paladiu si argint, care sunt recunoscute pentru reactivitatea lor scazuta in contact cu tesutul uman si rezistenta crescuta la coroziune si oxidare.
Exista si restaurari metalice din metale nepretioase care sunt mai putin costisitoare pe termen scurt, dar pacientii sunt mai predispusi sa dezvolte o alergie sau sensibilitate la aceste materiale. Aceste restaurari necesita demontarea si inlocuirea mult mai frecventa decat o restaurare din aur.
Un dezavantaj al oricarei restaurari dentare din metal, inclusiv a celei din aur, este faptul ca metalele sunt foarte bune conductoare termice, fie ca e vorba de cald sau de rece. Pacientii cu restaurari din aur se confrunta in multe cazuri cu o sensibilitate la alimente sau bauturi calde si reci in timpul primelor saptamani dupa montarea coroanei. In general, aceasta sensibilitate dispare in timp, dar pacientii ai caror dinti sunt deja extrem de sensibili la cald si la rece ar putea dori sa ia in considerare alte optiuni.
In concluzie:
Avantajele unei coroane dentare din aur sunt in principal:
- durata de viata foarte lunga in conditii foarte bune de prezervare;
- delicata cu dintii opusi;
- rezistenta chiar si atunci cand este subtire, facind posibila conservarea unei portiuni cat mai mari din structura sanatoasa a dintelui natural;
- procesul de cimentare este mai putin iritant pentru multi pacienti fata de tehnicile de prindere a coronelor din portelan.
Coroana de aur reprezinta solutia cea mai buna pentru:
- dintii din spate pentru care aspectul cosmetic este mai putin important;
- pacientii care au obiceiul de a inclesta si scrasnii dintii.
Potentiale dezavantaje ale unei coroane dentare din aur:
- sunt foarte bune conductoare termice, favorizand o sensibilitate initiala, timp de cateva saptamani dupa amplasare, la cald si la rece;
- poate fi reactiva la unii pacienti care prezinta o sensibilitate crescuta la metale (testarea prealabila este recomandata pentru a se verifica aceasta predispozitie);
- diferenta estetica fata de dintii naturali este evidenta;
- aurul se poate dizloca si elimina in timp mai ales cand coroana este amplasata opus fata de o coroana din portelan;
- aurul este prelucrat ca si la bijuterii, prin topire si turnare, procedeu in care este posibil sa ramana pe margini micro-spatii goale vulnerabile la degradare.
Coroanele din aur sunt solutia cea mai putin recomandata pentru:
- pacientii cu alergii sau sensibilitate la metal (se recomanda testarea in prealabil);
- restaurarea dintilor frontali, din considerente estetice;
- pacientii cu o sensibilitate foarte mare la cald si rece.
Subiecte: restaurare dentara stomatologie