Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afectiune a sistemului endocrin, intalnita frecvent in cazul femeilor aflate in etapa reproductiva a vietii. La o examinare cu ultrasunete se pot observa ovare marite si foliculi cu lichid, localizati in ovar.
Femeile afectate de sindromul ovarelor polichistice pot avea perioade menstruale neregulate sau prelungite, crestere in exces a parului, acnee si obezitate. Inca din adolescenta menstruatiile rare sau absente pot ridica suspiciuni privind sindromul ovarelor polichistice.
Cauza exacta a sindromului de ovar polichistic este necunoscuta. Diagnosticul si tratamentul precoce, impreuna cu controlul greutatii corporale, pot reduce riscul unor complicatii pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.
Simptome ovare polichistice
Simptomele ovarelor polichistice pot aparea in scurt timp de la debutul perioadelor menstruale sau, in unele cazuri, se dezvolta mai tarziu, in timpul anilor de reproducere. Debutul tarziu poate fi o reactie la o crestere semnificativa in greutate.
In cazul sindromului ovarelor polichistice exista numeroase semne pe care medicul le poate observa sau testa, dar si simptome care pot fi remarcate sau simtite de pacienta. Obezitatea este factorul care agraveaza toate simptomele. Sindromul ovarelor polichistice afecteaza diferit fiecare femeie in parte, atat ca simptome, dar si ca intensitate a acestora.
Cauzele sindromului ovarelor polichistice
Cauzele exacte care determina aparitia sindromului ovarelor polichistice nu sunt cunoscute. Totusi, urmatorii factori joaca un rol important:
- Excesul de insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas, care permite celulelor sa utilizeze zaharul (glucoza) din fluxul sanguin ca sursa de energie. Daca o persoana prezinta rezistenta la insulina, capacitatea de a utiliza in mod eficient insulina este afectata, iar pancreasul trebuie sa secrete mai multa insulina. Astfel, excesul de insulina produs afecteaza ovarele prin cresterea productiei de hormoni androgeni (hormoni masculini), care pot interfera cu capacitatea ovarelor de a ovula.
- Inflamatii de grad scazut. Leucocitele (celulele albe) din sange produc substante pentru a lupta impotriva infectiilor din organism rezultand inflamatii. Cercetarile au aratat ca femeile cu sindromul ovarelor polichistice au inflamatii de grad scazut care stimuleaza productia de androgeni.
- Ereditatea. Probabilitatea de a avea ovare polichistice este mult mai mare daca sunt afectate mama sau sora. De asemenea, cercetatorii studiaza legatura dintre anumite gene si aparitia acestui sindrom.
Complicatii asociate ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice, potentat de obezitate, favorizeaza aparitia urmatoarelor complicatii:
- diabet de tip 2
- tensiune arteriala crescuta
- anomalii ale colesterolului si lipidelor (de exemplu trigliceride crescute)
- sindromul metabolic – mai multe simptome care indica un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare
- inflamarea severa a ficatului determinata de acumularea de grasime in ficat
- infertilitate
- apnee in somn
- depresie si anxietate
- sangerari uterine anormale
- cancer endometrial (cancer al mucoasei uterine), cauzat de expunerea continua la niveluri ridicate de estrogen
- diabet gestational (de sarcina) sau tensiune arteriala crescuta indusa de sarcina
Diagnostic sindrom ovare polichistice
Nu exista un test specific pentru a diagnostica sindromul ovarelor polichistice. Medicul va lua in considerare toate semnele si simptomele si apoi va exclude alte posibile afectiuni.
Pentru stabilirea diagnosticului trebuie luate in considerare:
- Existenta perioadelor menstruale neregulate – caracteristica intalnita cel mai frecvent. Exemple: intervale menstruale mai lungi de 35 de zile; mai putin de opt cicluri menstruale pe an; inexistenta menstruatiei timp de patru luni sau mai mult; perioade menstruale prelungite cu pierderi mari de sange.
- Excesul de androgeni. Nivelurile crescute de hormoni masculini (androgeni) pot conduce la semne fizice, cum ar fi excesul de par facial si pe corp (hirsutism), acnee la adult sau acnee severa in adolescenta, chelie de tip masculin (alopecie androgenica).
In procesul de diagnosticare, medicul va analiza istoricul medical si poate efectua anumite teste si examinari:
- Examen fizic. In timpul examenului fizic se obtin informatii cheie, inclusiv inaltimea, greutatea si tensiunea arteriala.
- Examen pelvian. In timpul unui examen pelvin sunt examinate vizual si manual organele de reproducere pentru a se verifica daca exista anumite anomalii.
- Analize de sange. Testele de sange pot oferi informatii despre nivelul mai multor hormoni, pentru a exclude posibile cauze ale anomaliilor menstruale sau ale excesului de androgeni care „mimeaza” sindromul ovarelor polichistice. Teste de sange suplimentare pot include masurarea colesterolului si a nivelului trigliceridelor in conditii de repaus alimentar, precum si testul de toleranta la glucoza.
- Ecografie. Un examen cu ultrasunete ofera informatii despre aspectul ovarelor si grosimea mucoasei uterului.
In general, tratamentul sindromului ovarelor polichistice se concentreaza pe gestionarea principalelor ingrijorari ale pacientei: infertilitate, hirsutism, acnee, obezitate etc.
Medicul va poate prescrie medicamente pentru:
- Normalizarea ciclului menstrual. Exista mai multe variante: pilule contraceptive combinate, care contin atat estrogen cat si progesteron (se gasesc si sub forma de inel vaginal); administrarea de progesteron; forme specifice femeilor cu diabet de tip 2 etc.
- Stimularea ovulatiei. Daca pacienta doreste sa ramana insarcinata, poate fi necesar un tratament pentru stimularea ovulatiei. In aceasta situatie sunt importante relatia cu un specialist in fertilizare si monitorizarea regulata.
- Reducerea pilozitatii. Pentru stoparea cresterii excesive a parului de pe corp, se vor utiliza tratamente care reduc impactul hormonilor androgeni la nivelul epidermei.
Pentru scaderea greutatii corporale, medicul poate recomanda o dieta saraca in calorii, combinata cu exercitii fizice moderate. Chiar si o reducere modesta de 5 procente din greutatea corpului, poate imbunatati starea pacientei.
Pentru a va proteja sanatatea, adresati-va medicului daca aveti nelamuriri cu privire la perioadele menstruale, in cazul in care va confruntati cu infertilitate sau daca exista semne ale unui exces de androgeni, cum ar fi acneea si pilozitatea excesiva.
Subiecte: femei ginecologie