Medicii si asistentele medicale reprezinta cele doua grupuri majore ale infrastructurii umane din sistemul sanitar. Relatia dintre acestea are o influenta semnificativa asupra mediului in care se realizeaza actul medical, iar de calitatea acestui mediu depind siguranta si nivelul de ingrijire al pacientilor.
Intr-un studiu, publicat in 2015 in Statele Unite ale Americii, s-a urmarit compararea perceptiei mediului profesional de catre medici si asistentii medicali din aceeasi unitate sanitara si in aceeasi perioada de timp. In plus, in acest studiu s-a examinat prezenta unor caracteristici pozitive ale mediului profesional, si nu doar absenta unor comportamente negative, nepoliticoase sau lipsite de respect.
Caracteristicile medicilor si ale asistentilor medicali urmarite in studiu au fost:
- atitudinea de respect reciproc
- intelegerea rolului si a importantei reciproce
- dezvoltarea unei nivel bun de comunicare si colaborare in indeplinirea atributiilor zilnice
S-a analizat modul in care se stabilesc deciziile privind ingrijirea pacientilor, daca medicii si asistentele discuta impreuna despre starea si evolutia pacientului, schema de tratament etc.
Cadrul organizational din spital a fost analizat din perspectiva in care comunicarea, colaborarea si atitudinea de respect din relatia medic-asistenta influenteaza calitatea ingrijirii pacientului.
Obiectivele studiului
Studiul si-a propus sa identifice:
- cum percep medicii si asistentele medicale calitatea mediului de lucru in cadrul spitalului unde lucreaza
- cum caracterizeaza medicii si asistentele medicale atitudinea de respect dintre ei
- care este impactul relatiei medic-asistenta asupra ingrijirii medicale acordate pacientilor
Participantii la studiu
La studiu au participat 1.364 de persoane, 542 de medici si 822 de asistente medicale, angajate intr-un spital din nordul Statelor Unite ale Americii.
Pentru colectarea datelor s-a utilizat un chestionar electronic distribuit in reteaua interna a spitalului, iar completarea a fost anonima.
Majoritatea participantilor asistenti medicali au fost femei (95%) iar majoritatea participantilor medici au fost barbati (72%). Participantii din ambele grupuri aveau multi ani de experienta profesionala si o varsta medie de aproximativ 44 de ani. Desi varsta medie a fost similara, diferenta a aparut la vechimea in practicarea meseriei, asistentele avand o medie de 19 de ani, iar medicii de 16 de ani.
Compararea perceptiei asupra calitatii mediului profesional
In general, pe cele 4 componenete (caracteristici medici, asistente, co-participare decizie si cadru organizational), medicii au acordat un scor mai mare pentru calitatea mediului de lucru (77%), fata de asistentele medicale (72%). In schimb, asistentele medicale au acordat un scor mai mare cadrului organizational (83%), considerand ca, respectul dintre medici si asistente, comunicarea si colaborarea au un impact mai mare asupra ingrijirii pacientilor decat il considera medicii (80%).
Nivelul educational al asistentelor medicale nu a influentat opinia asupra calitatii mediului profesional, in schimb, asistentele cu raspundere manageriala au evaluat-o cu un scor mai mic fata de celelalte categorii de asistente.
Medicii specialisti au acordat un punctaj mai mare calitatii mediului de lucru (78%) si a impactului pozitiv al activitatii asistentelor medicale asupra bunei ingrijiri a pacientului fata de medicii generalisti (75%) si medicii rezidenti (72%).
Comportamente care exprima respectul
Pentru evaluarea respectului, atat medicii cat si asistentele au considerat ca afirmatia “ma trateaza civilizat, cu politete si respect” este valabila in majoritatea relatiilor medic-asistenta (54%).
A doua afirmatie cu care au fost de acord asistentele a fost “imi acorda atentie cand vorbesc” (17%), iar in cazul medicilor a fost “depune efort pentru rezolvarea problemelor, fara a avea o atitudine refractara” (26%)
Comportamente care exprima respectul | Asistente | Medici |
Ma trateaza civilizat, cu politete si respect | 54% | 54% |
Depune efort pentru rezolvarea problemelor fara a avea o atitudine refractara | 16% | 26% |
Imi acorda atentie cand vorbesc | 17% | 10% |
Niciodata nu ma ridiculizeaza, pune in situatii jenante sau hartuieste | 4% | 6% |
Imi pune intrebari | 5% | 3% |
Imi raspunde la intrebari | 4% | 1% |
Impactul pe care il are comportamentul medicului asupra activitatii asistentei medicale
Pentru a analiza efectul pe care il are comportamantul medicului asupra modului in care asistenta isi exercita atributiile de ingrijire a pacientilor, a fost introdusa in chestionar intrebarea: “Atitudinea medicului va influenteaza modul de adresare al unei intrebari sau va obstructioneaza modul de raportare a unei modificari in conditia clinica a unui pacient?”.
Din cele 807 asistente medicale participante la studiu 55% au raspuns “DA”.
Nivelul educational al asistentelor nu a avut un rol determinant in alegerea raspunsului. Impactul negativ pe care il are comportamentul medicului a fost invers proportional cu pozitia ierarhica a asistentelor si direct proportional cu varsta asistentelor (impact mai mare pentru asistentele cu varsta sub 45 de ani) si experienta asistentelor (impact mai mare pentru asistentele cu mai putin de 20 de ani experienta).
Concluzii
Unitatile medicale care reusesc sa creeze un mediu de lucru pozitiv, caracterizat prin respect si apreciere intre medici si asistentele medicale, sunt capabile sa recruteze si sa mentina pe perioade mai indelungate medici si asistente cu o mai buna pregatire profesionala. Acest aspect favorizeaza o mai buna ingrijire a pacientilor, iar managementul unitatilor sanitare trebuie sa fie preocupat de monitorizarea si imbunatatirea relatiei medic-asistenta.
Concluzia studiului a fost ca medicii si asistentele medicale percep diferit mediul profesional comun, dar ambele grupuri sunt de parere ca poate fi imbunatatit. Doar identificarea si sanctionarea comportamentelor neadecvate, atat ale medicilor cat si ale asistentelor, nu este suficienta, ci este necesara incurajarea comportamentelor pozitive de respect, politete si apreciere profesionala si personala.
Va recomandam sa cititi si:
- Evaluarea spitalelor din Romania de catre medici si asistentii medicali
- Stres profesional si burnout in cazul cadrelor medicale (studiu)
Subiecte: cadre medicale studiu