Fie ca iti doresti pentru copilul tau performanta, fie ca iti doresti sa practice fotbalul pentru a face miscare si a invata ce inseamna “jocul in echipa”, cel mai mult iti doresti ca lui sa ii fie bine. De aceea, va prezentam in continuare, pe scurt, cateva dintre riscurile medicale cu care se poate confrunta viitorul fotbalist si cum le puteti preveni.
Leziuni ale membrelor inferioare
Luxatiile si entorsele sunt cele mai frecvente rani provocate la picioare in timpul antrenamentelor sau meciurilor de fotbal ale copiilor.
Severitatea lor variaza, dar ruperea cartilagiului si ruptura de ligament incrucisat anterior (in zona rotulei) sunt leziunile care necesita cel mai des interventii chirurgicale. Alte leziuni includ fracturile si contuziile provocate de loviturile directe.
Leziuni ale membrelor inferioare cauzate de suprasolicitare
Fractura de stres a tibiei, leziunile tendonului care face legatura intre rotula si fluierul piciorului sau leziunile tendonului lui Achile (in spatele gleznei) sunt leziunile de suprasolicitare des intalnite in practicarea fotbalului de catre copii.
Copiii care joaca fotbal sunt afectati si de luxatii si intinderi ale muschilor din zona inferioara dorsala a piciorului (pulpa inferioara) sau a muschilor din zona inghinala.
Fracturile de stres apar atunci cand osul este slabit din cauza suprasolicitarii. In multe cazuri, este greu de deosebit intre fracturile de stres si leziunile tesutului moale. Daca durerea apare in oricare parte a picioarelor si nu se amelioreaza considerabil dupa cateva zile de repaus, trebuie consultat medicul pentru a verifica daca nu este prezenta o fractura de stres.
Leziuni ale membrelor superioare
Ranile suferite la maini apar deobicei prin caderea pe unul din brate sau prin contactul direct cu un alt jucator. Printre leziunile des intalnite la copiii care joaca fotbal se numara: entorsa si fractura la incheietura mainii sau dizlocarea umarului.
Leziuni ale capului, gatului si fetei intalnite la copiii care joaca fotbal
Ranile provocate la cap, gat si fata includ taieturi, vanatai, fracturi, entorse ale gatului si comotii.
O comotie este orice alterare a starii mentale a copilului cauzata de o trauma suferita la cap. Acestea necesita intotdeauna evaluarea medicului chiar daca nu in toate cazurile comotiile sunt insotite de pierderea cunostintei.
Care este tratamentul ranilor suferite de copii la fotbal ?
Participarea la joc trebuie intrerupta imediat pana cand leziunea este evaluata si tratata corespunzator.
Majoritatea leziunilor sunt minore si pot fi tratate cu o perioada de repaus, gheata si medicamente analgezice cu diferite forme de administrare.
Daca un medic specialist in medicina sportiva este prezent si poate evalua pe loc leziunea, se poate lua decizia ca jucatorul sa se intoarca pe teren dupa primirea ingrijirilor medicale si permisiunea expresa a medicului.
Leziunile provocate de suprasolicitare pot fi tratate printr-o scurta perioada de repaus, iar copilul poate practica in acest timp, cu acordul medicului, activitati sportive de intretinere.
Practicarea fotbalului, in continuare, in ciuda durerii cauzate de leziune este periculoasa pentru sanatatea copilului, mai ales daca sunt fracturi de stres, leziuni ale ligamentelor genunchiului sau rani la cap si/sau gat.
Orice leziune ale carei simptome nu se amelioreaza dupa cateva zile de repaus trebuie adusa la cunostinta medicului pentru un diagnostic si un tratament corect.
Intoarcerea la joc a copilului trebuie sa se faca doar cu aprobarea medicului.
Cum pot fi prevenite ranile copiilor survenite la fotbal ?
- inainte de inceperea unui nou sezon sau de inscrierea pentru prima data la fotbal trebuie efectuat un control medical si recomandarile medicului trebuie respectate;
- utilizati echipament sportiv cu crampoane si tibiere bine fixate, exista studii care recomanda ca fiind mai sigure crampoanele inglobate in talpa si nu cele fixate prin infiletare;
- fiti atenti la starea gazonului, un gazon neintretinut corespunzator creste sansele de a fi ranit copilul dvs.;
- utilizati mingi de fotbal de buna calitate, cu dimensiune potrivita varstei copiilor si preferabil din material sintetic. Mingile din piele se pot imbiba cu apa si pot deveni grele, fiind astfel mai periculoase, mai ales in cazul degajarilor;
- fiti atenti la portile mobile care pot cadea pe copii si solicitati porti fixe ori de cate ori este posibil;
- hidratarea corespunzatoare – oferiti copilului lichide in cantitati suficiente la intervale regulate de timp, daca se asteapta pana cand apare senzatia de sete deseori este prea tarziu pentru o hidratare corecta;
- daca antrenamentul sau meciul de fotbal are loc in alta zona decat cea obisnuita, informati-va care sunt conditiile de mediu referitoare la caldura si umiditatea excesiva pentru a preveni afectiunile legate de caldura: arsuri solare, insolatie etc.;
- mentinerea formei fizice, leziunile apar intr-o proportie mai mare in cazul copiilor care nu au un antrenament si o pregatire corespunzatoare;
- dupa o perioada de inactivitate, reluarea jocului trebuie sa se faca treptat prin perioade de antrenament si acomodare pentru ca jucatorul sa isi redobandeasca mobilitatea si agilitatea;
- nu suprasolicitati copilul – mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine! Multi specialisti in medicina sportiva recomanda ca cel putin un sezon pe an sa fie pentru repaus. Daca durerea si disconfortul apar, reduceti frecventa si intensitatea antrenamentelor, astfel veti sprijini vindecarea si veti evita epuizarea;
- strategiile pentru prevenirea accidentelor si a leziunilor, provocate in timpul jocului de fotbal, trebuie discutate cu antrenorul si cu medicul de medicina sportiva.
Subiecte: accidentare fotbal copii leziuni ortopedie sport