Cancerul este o boala complexa care trebuie atacata pe mai multe fronturi – prin accelerarea celor mai bune descoperiri stiintifice și prin inlaturarea barierelor administrative si financiare – marind schimburile de date intre toate sectoarele de cercetare.
In ianuarie 2016, presedintele SUA, Barack Obama, a insarcinat pe vicepresedintele Joe Biden sa conceapa un plan care sa comprime un deceniu de progrese in prevenirea cancerului (diagnostic, tratament si ingrijire) in doar 5 ani. Dupa cateva luni, grupul Blue Ribbon a emis un raport care sintetizeaza 10 recomandari pentru a modela planul de cercetare in combaterea cancerului.
10 ani de progres realizati in 5. Recomandarile grupului Blue Ribbon
Implicarea directa a pacientului in cercetarea cancerului
In lupta impotriva cancerului, cercetatorii si medicii au nevoie de ajutorul si colaborarea pacientilor. Profilul genetic al cancerului difera de la o persoana la alta, iar pentru cresterea eficientei tratamentelor trebuie efectuate studii clinice pe esantioane cat mai clar delimitate de pacienti si monitorizarea evolutiei bolii.
Imunoterapia in combaterea cancerului
Descoperirea mecanismelor care pot determina sistemul imunitar al unui pacient sa atace si sa lupte impotriva cancerului va revolutiona abordarea tratamentelor anti-cancer. In prezent, imunoterapia functioneaza numai pentru anumite persoane si la anumite tipuri de cancer. Pana la utilizarea imunoterapiilor pe scara larga in lupta impotriva cancerului mai sunt multe studii de efectuat, dar acestea vor putea contribui la realizarea unor vaccinuri de prevenire a cancerului atat la adulti cat si la copii.
Rezistenta la tratament a celulelor canceroase
O cauza majora a mortalitatii prin cancer este rezistenta la terapiile si medicamentele administrate. In foarte multe cazuri, tratamentele care initial erau eficiente isi pierd in timp capacitatea de a controla boala. Sunt vitale intelegerea modului in care rezistenta la medicamente se dezvolta si prevenirea fenomenului de rezistenta la tratament a celulelor canceroase.
Baze de date accesibile
Tehnologia a facut posibila colectarea datelor pacientilor si a tipurilor de cancer pe care acestia le prezinta, dar aceste date nu sunt inca accesibile pe scara larga cercetatorilor, medicilor si pacientilor. Pentru accelerarea unor noi descoperiri semnificative in lupta anti-cancer este nevoie de un sistem unitar de colectare a datelor, accesibil tuturor celor interesati si care protejeaza confidentialitatea pacientilor.
Intensificarea cercetarilor pentru cancerul pediatric
Cercetatorii au descoperit ca unul dintre factorii majori ai cancerului pediatric il reprezinta un anumit tip de proteine, cunoscut sub numele de oncoproteine de fuziune. O mai buna intelegere a modului in care aceste proteine functioneaza este critica pentru evolutia tratamentelor anti-cancer la copii si adolescenti.
Intensificarea cercetarilor in biologie celulara, genomica, proteomica ar accelera dezvoltarea de noi terapii care vizeaza aceste proteine.
Minimizarea efectelor secundare ale tratamentului anti-cancer
Efectele secundare ale cancerului si ale tratamentelor administrate pot fi coplesitoare pentru pacienti, in special pentru copii. Impactul asupra organismului in curs de dezvoltare al copiilor poate cauza des probleme de sanatate pe termen lung. O buna cunoastere a simptomelor si a efectelor secundare ale tratamentului anti-cancer este necesara pentru oferirea unor solutii adecvate si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.
Extinderea utilizarii metodelor de preventie si a strategiilor de depistare precoce
Mai multe tipuri de strategii de prevenire si de reducere a riscului aparitiei cancerului s-au dovedit a fi extrem de eficiente in Statele Unite ale Americii, printre care: controlul tutunului, screening-ul cancerului colorectal, si vaccinarea HPV. Deasemenea, se urmareste extinderea testelor pentru cancerul ereditar la persoanele cu anumite tipuri de cancer si la membrii de familie ai acestora, astfel incat la persoanele identificate cu risc crescut sa se poata incepe prevenirea timpurie si screening-ul.
Analizarea tesutului tumoral
Intelegerea cauzelor care determina pacienti cu acelasi tip, stadiu si tratament de cancer sa aiba evolutii atat de diferite ale bolii continua sa fie o provocare pentru cercetatori. Analiza tesutului tumoral recoltat de la pacienti poate permite descoperirea factorilor genetici si a celorlalti factori care fac pacientii eligibili pentru un tratament standard sau un tratament experimental intr-un studiu clinic.
Elaborarea unui catalog oncologic 3D
Oncologii isi fundamenteaza decizia privind diagnosticul si tratamentul anti-cancer pe experienta anterioara, consultarea unei echipe multidisciplinare, studii publicate, precum si alte surse.
Realizarea unui catalog web care sa cuprinda:
- informatii despre leziunile genetice;
- informatii despre interactiunile celulelor tumorale, imune si alte celule din micro-mediul tumorii;
- maparea evoluției tumorilor de la aparitie la metastaza,
va permite cercetatorilor sa dezvolte modele predictive de progresie a tumorii si a raspunsului acesteia la tratament. Aceasta colectie de informatii va sprijinii oncologii in luarea deciziilor de tratament pentru fiecare pacient.
Dezvoltarea de noi tehnologii anti-cancer
Este necesara o colaborare sporita a sectorului public si a celui privat pentru a dezvolta noi metode sau a imbunatatii tehnologiile actuale care se dovedesc eficiente in lupta impotriva cancerului. Dispozitive implantabile pentru microdozarea tratamentului direct intr-o tumoare, precum si tehnologii avansate de imagistica pentru studiul tumorii la o rezolutie extrem de mare ar ajuta medicii in gasirea unor terapii mai eficiente si mai putin invazive pentru pacienti.
Cu siguranta, cel putin o parte din aceste propuneri pot fi aplicate astazi si in Romania.
Subiecte: cancer studiu