Intimidarea medicilor si a asistentilor medicali de catre alte cadre medicale este prezenta in multe unitati sanitare. Intimidarea printre colegi creeaza stres si epuizare suplimentara, face dificila comunicarea si indeplinirea eficienta a sarcinilor, culminand deseori cu renuntarea la locul de munca.
Exista mai multe comportamente care denota existenta in echipa a unor colegi agresori, printre acestea se numara:
1. Tratamentul tacerii
In mod obisnuit, atunci cand o persoana displace alta persoana, o ignora complet. Acest principiu se aplica si pentru intimidare. Ignorarea completa a altui doctor sau a unui asistent medical, este deja un semn de intimidare.
Atunci cand in colectiv trebuie integrat un medic sau un asistent medical nou venit, iar singura instruire este cea obligatorie si formala fara a exista alta forma de comunicare, se pun bazele unei viitoare stari de tensiune.
Tratamentul tacerii poate avea un impact negativ asupra ingrijirii pacientului. Cadrul medical care este victima acestui tratament din partea colegilor va ezita sa ceara sfatul sau sa isi comunice observatiile referitoare la starea pacientilor. Aceasta izolare profesionala este cu atat mai periculoasa cu cat medicul sau asistentul medical victima are mai putina experienta clinica.
2. Critica nerealista
Persoanele care initiaza intimidarea sunt, de cele mai multe ori, critice si nerealiste. Orice actiune a cadrului medical victima declanseaza o reactie negativa din partea agresorului.
Criticarea excesiva a unui coleg va eroda increderea acestuia in propriile capacitati profesionale si ii va pune la indoiala deciziile de ingrijire a pacientilor. Daca doctorul sau asistentul medical victima a intimidarii este la inceputul carierei, astfel de atitudini din partea unor colegi pot duce la abandon profesional.
3. Comportament irascibil
Atunci cand un cadru medical este usor si excesiv iritat de actiunile altui cadru medical, acest lucru poate fi un semn de agresiune.
Fiecare cadru medical nou venit intr-o unitate sanitara trebuie sa fie invatat despre regulile si modul de functionare. Un medic sau un asistent medical agresor va oferi elementele de baza ale instruirii, dar odata ce noul coleg/noua colega are nevoie de unele clarificari il/o va acuza de lipsa de atentie sau incapacitate de asimilare a informatiei.
4. Manipularea emotionala prin izolare
Un cadru medical care practica frecvent intimidarea colegilor este un specialist in manipularea emotionala prin izolare. Totusi, izolarea unui anumit coleg nu se poate realiza fara cooperarea majoritatii echipei cu medicul sau asistentul agresor.
O forma clasica de intimidare o reprezinta izolarea intentionata a altui cadru medical la reuniuni, declaratii oficiale, evenimente sociale etc. cu scopul ca acesta sa se simta neadecvat si nedorit in mediul respectiv.
5. Denigrarea in fata altor persoane
Un medic sau un asistent medical agresor va profita de orice situatie pentru a denigra abilitatile si cunostintele colegului sau colegei agresate, fie ca este vorba de expunerea in fata altor cadre medicale sau chiar a pacientilor.
Un cadru medical care da dovada de profesionalism va confrunta un alt coleg in legatura cu diferentele de opinie medicala in particular. Desigur, daca implicatiile afecteaza negativ sanatatea pacientilor sau au alt caracter critic, trebuie informate cadrele medicale superioare.
6. Zvonurile si barfa
Raspandirea de zvonuri este forma clasica de agresiune in randul medicilor si asistentilor medicali. Inventarea unor povesti stanjenitoare si raspandirea lor printre colegi este una dintre metodele de intimidare folosite de cadrul medical agresor.
Colectivul medical ar trebui sa penalizeze astfel de comportamente neprofesionale si sa expuna persoanele care le genereaza.
Va recomandam sa cititi:
- Evaluarea spitalelor din Romania de catre asistentii medicali
- Stres profesional si burnout in cazul cadrelor medicale (studiu)
- Influenta relatiei medic – asistent medical in calitatea actului medical (studiu)
Subiecte: cadre medicale
3 Comments
Din păcate, numai in sistemul medical românesc este așa ceva, in Germania, asistentul medical este egal cu medicul, respec este și fără Dvs sau alte formalități, toți sunt egali, dacă medicul greșește sau ii scapă ceva din greșeală și tu ca asistent observi și ii spui ca a greșit sau nu e așa cum zice el ca medic, nu te cearta sau sa te repezeasca, din contra îți asculta explicația și îți mulțumește! Mie mi-i sa întâmplat de mai multe ori și cred ca e foarte important sa te simți relaxat și fără stres la servici!
Astea sunt tehnici practicate nu doar în mediul medical, ci pretutindeni unde există un mediu de lucru mai mult sau mai puțin BIROCRATIZAT.
Mobbing-ul face ravagii in psihicul uman. Cei care-l folosesc n-au limita. De aceea cea mai buna aparare este sa pleci cu demnitate din mediul toxic pana nu e prea tarziu.