Fiecare dinte si fiecare pacient are particularitatea sa, de aceea, inainte de a lua decizii cu privire la tipurile de restaurari dentare pe care le dorim, este bine sa fim informati despre avantajele si dezavantajele acestora. Desigur, coroanele din portelan reprezinta superlativul estetic, cele din aur si zirconiu sunt rezistente, durabile si putin reactive, dar nu trebuie desconsiderate nici variantele precum coroanele din compozit si coroanele temporare, care isi au locul lor bine definit in spectrul stomatologiei.
Coroana dentara din compozit
Coroanele dentare din compozit sunt cea mai putin recomandata solutie in ceea ce priveste rezistenta si durabilitate. Pentru unii pacienti care sunt foarte sensibili atat la metale cat si la portelan, coroanele din compozit pot fi varianta de restaurare potrivita.
Compozitul dentar este o rasina sintetica care se foloseste in special ca material in procesul de obturatie dentara (pentru „plombe”). Totusi, compozitul dentar poate fi folosit si la realizarea coroanelor dentare care sunt relativ rezistente, atunci cand compozitul este prelucrat in laborator. Compozitul nu este la fel de durabil ca aurul sau portelanul si are nevoie de inlocuiri mai frecvente, dar pentru pacientii care nu pot tolera alte materiale utilizate in prezent, compozitul poate fi o alternativa foarte utila si necostisitoare.
Avantajele utilizarii compozitului pentru coroanele dentare:
este mai moale decat portelanul si mai putin reactiv decat aurul sau alte metale;
- tehnicile de lipire cu adeziv sunt mai usor de tolerat decat lipirea unei coroane din portelan plin;
- este potrivit pentru realizarea lucrarilor dentare temporare sau ca optiune intermediara pentru pacientii cu un ritm mare de degradare a dintilor;
- este mai putin costisitor decat coroanele realizate din aur, portelan sau zirconiu.
Coroana dentara din compozit este cea mai buna varianta in cazul pacientilor care au o sensibilitate extrem de mare la metal si care nu pot tolera o coroana din portelan plin.
Potentialele dezavantaje ale utilizarii compozitului pentru coroane dentare:
- este materialul cel mai putin rezistent folosit in producerea coroanelor dentare;
- necesita o inlocuire mai frecventa decat oricare alt material folosit pentru coroane dentare.
Coroana dentara din compozit nu este recomandata pentru nici un pacient care poate tolera alte materiale mai durabile utilizate in fabricarea coroanelor dentare.
Coroanele dentare temporare
Coroanele dentare temporare sunt cel mai frecvent plasate pentru o perioada scurta de timp (de obicei 2-4 saptamani). Cu toate acestea, exista anumite circumstante cand o coroana temporara poate fi cea mai buna solutie pentru o perioada mai lunga de timp.
Pacientii care au un ritm foarte mare de degradare a dintilor si care nu este inca sub control, pot alege solutia coroanelor temporare, plasate pe un termen mai lung pana cand degradarea este adusa sub control. Coroana temporara economiseste eventualul efort financiar al pacientului pentru inlocuirea mai multor coroane permanente, iar pe termen lung dintele este mai putin traumatizat fata de unele coroane permanente care pot fi foarte dificil de indepartat.
Coroanele temporare sunt folosite si in cazul copiilor cu o rata mare de degradare a dintilor si care au nevoie de coroane dentare pentru dintii de lapte. Chiar daca acesti dinti se vor pierde in cele din urma, este indicat ca dintii de lapte ai copilului sa ramana in pozitia lor, in cavitatea bucala, pentru a asigura spatierea corecta, cresterea si dezvoltarea celorlalti dinti. Plasarea unei coroane temporare protejeaza dintele de cariile dentare, mentine spatiul necesar viitorului dinte, si castiga timp pentru insusirea de catre copil a unor notiuni corecte de igiena si dieta, notiuni necesare ingrijirii ulterioare a dintilor definitivi.
Coroanele dentare temporare folosite pe perioade de timp mai indelungate sunt realizate din materiale mai putin costisitoare, cum ar fi otel inoxidabil si acrilat. Nici unul dintre aceste materiale nu este rezistent pe termen lung, dar sunt mult mai usor de indepartat decat coroanele permanente, chiar si atunci cand sunt plasate cu cimenturi mai puternice. Pentru pacientii cu probabilitate mare de a pierde dintele sau de a dezvolta carii dentare in jurul marginilor intr-o perioada scurta de timp, aceste materiale folosite pentru coroanele temporare pot fi cea mai buna optiune.
Subiecte: restaurare dentara stomatologie
1 Comment
Vreau și eu