Ce este diabetul de tip 2 ?
Corpul persoanelor afectate de diabet (zaharat) de tip 2 inca produce insulina, dar celulele tesutului muscular, adipos (de grasime) si ficatul nu mai absorb eficient insulina si nu mai proceseaza glucoza. Ca urmare, corpul incearca sa compenseze prin suplimentarea cantitatii de insulina produsa de pancreas. La inceput, pancreasul face fata nevoii crescute de insulina, dar treptat isi pierde din capacitatea de a produce suficienta insulina.
Diabetul de tip 2 este progresiv, cu cat o persoana este afectata de mai mult timp cu atat va avea nevoie de doze marite de medicamente si posibil, la un moment dat, insulina injectabila pentru a gestiona nivelul glucozei din sange.
Diabetul de tip 2 apare fie din cauza ca organismul, desi produce insulina nu o foloseste corect, ceea ce se numeste rezistenta la insulina, fie din cauza ca organismul nu mai produce suficienta insulina pentru a facilita transferul glucozei din circuitul sanguin in celule, unde este folosita pentru producerea energiei.
Initial, diabetul de tip 2 se numea diabetul adultilor sau non-insulino dependent, pentru ca diagnosticul era pus la persoane inaintate in varsta si nu necesita administrarea de insulina, acesta situatie s-a schimbat, din ce in ce mai multi copii si tineri sunt diagnosticati cu diabet de tip 2 si necesita insulina pentru gestionarea nivelului de zahar din sange.
Aparitia diabetului de tip 2 este favorizata daca persoana este supraponderala, dieta nu contine alimente sanatoase si lipseste activitatea fizica. Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica care va trebui gestionata pe tot parcursul vietii.
Prediabet
Forma de debut care degenereaza in diabet de tip 2 se numeste prediabet.
Prediabetul se manifesta prin prezenta in sange a unei cantitati de glucoza peste valorile normale dar nu se poate inca diagnostica ca diabet.
In multe cazuri daca se intevine in faza timpurie de prediabet prin scaderea in greutate, exercitii fizice si o alimentatie echilibrata, aparitia diabetului de tip 2 poate fi amanata sau chiar evitata.
Simptome diabet de tip 2
Simptomele diabetului de tip 2 se dezvolta treptat, pot trece neobservate si este posibil ca persoana afectata de diabet sa nu le experimenteze pe toate.
Atat forma de diabet de tip 2 care se manifesta prin rezistenta la insulina cat si forma in care organismul produce o cantitate insuficienta de insulina se dezvolta in timp. La inceput corpul se va descurca cu un nivel scazut al insulinei, dar ulterior urmatoarele simptome vor aparea:
- oboseala – glucoza din alimente care asigura producerea energiei corpului nu mai este procesata si apare senzatia de oboseala, lipsa de energie;
- sete exagerata – tesuturile, cum ar fi cel muscular, sunt deshidratate cand este prea mare concentratia de zahar din sange. Corpul incearca sa dilueze sangele pentru a scadea nivelul de zahar, dar o face prin extragerea lichidului din tesuturi ceea ce duce la deshidratarea lor, stare continua de sete si urinare excesiva. Aceasta sete nu depinde de cantitatea de lichide bauta;
- urinare frecventa – aceasta stare apare din doua motive, pe de o parte setea exagerata rezultata intr-un aport marit de lichide baute, iar pe de alta parte reactia corpului de a elimina excesul de glucoza din organism prin urinare;
- foame extrema – tesutul muscular nu mai beneficiaza de energia oferita de alimente din cauza ca rezistenta la insulina impiedica glucoza sa intre in celule si sa fie transformata in energie. Ca si la sete, aceasta foame nu depinde de cantitatea de alimente ingerata. Muschii vor continua sa transmita mesajul ca nu au suficienta energie;
- vindecarea lenta a ranilor (leziunilor) – celulele albe din sange sunt cele responsabile cu vindecarea ranilor iar nivelul ridicat de glucoza din sange impiedica functionarea lor corecta;
- vedere incetosata (neclara) – ca si la setea exagerata, corpul incearca sa contracareze nivelul crescut de glucoza din sange prin diluarea lui cu lichide, de aceasta data extrase din ochi, ceea ce rezulta in probleme de focus si neclaritate;
- scaderea in greutate – chiar si cu un aport crescut de alimente (urmare a senzatiei exagerate de foame) apare scaderea in greutate, deoarece, organismul nu mai poate crea energia necesara din mancare si incepe sa foloseasca in schimb pentru producerea ei celulele musculare si adipoase (de grasime);
- infectii – efectele diabetului de tip 2 slabesc capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infectiile. Femeile se pot confrunta cu infectii vaginale frecvente. In general, dezvoltare bacteriilor este favorizata de prezenta unor cantitati crescute de glucoza in sange.
Cauze diabet de tip 2
Rezistenta la insulina este cauza cea mai frecventa in diabetul de tip 2. Aceasta rezistenta este caracterizata prin faptul ca, desi corpul inca produce suficienta insulina pentru a transporta glucoza la celule, acestea o resping iar nivelul glucozei din sange creste. Dezvoltarea ei pe parcursul vietii este influentata de predispozitia genetica si stilul de viata.
Predispozitia genetica nu reprezinta o garantie a dezvoltarii diabetului de tip 2, dar intr-adevar creste riscul aparitiei lui si persoanele ale caror mame, tati sau frati/surori au diabet de tip 2 trebuie sa fie constiente de acest risc.
Chiar si in cazul predispozitiei genetice la diabet de tip 2 daca deciziile privind stilul de viata sunt cele corecte (alimentatie echilibrata, exercitiu fizic, nivel scazut al colesterolului etc.) acesta poate sa nu se dezvolte niciodata.
Factorii legati de stilul de viata care influenteaza aparitia diabetului de tip 2 includ:
- lipsa exercitiului fizic – pe langa toate avantajele legate de activitatea fizica se adauga si reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. In cazul rezistentei corpului la insulina, activitatea fizica imbunatateste sensibilitatea celulelor la insulina;
- obiceiuri alimentare nesanatoase, prezenta in dieta a alimentelor bogate in grasimi si lipsa fibrelor (acestea se gasesc in cereale, legume si fructe) mareste riscul aparitiei diabetului de tip 2;
- persoanele supraponderale sau obeze pot dezvolta mai usor rezistenta la insulina.
Diabetul de tip 2 cauzat de producerea in cantitati insuficiente a insulinei este mai putin frecvent iar cauzele care determina aceasta inabilitate a pancreasului nu sunt foarte bine cunoscute.
Factori de risc diabet de tip 2
Printre factorii de risc care pot determina aparitia diabetului de tip 2 se numara:
- varsta – dupa 45 de ani riscul este mai crescut, iar dupa 65 de ani riscul creste exponential;
- diabet gestational – femeile care au dezvoltat diabet gestational in timpul sarcinii sunt mai expuse diabetului de tip 2, mai tarziu in viata;
- sindromul ovarelor polichistice – chisturile care se formeaza in ovare pot determina rezistenta la insulina, prin urmare dezvoltarea diabetului de tip 2.
Diagnostic diabet de tip 2
Pentru a se putea stabili un diagnostic de diabet de tip 2 se efectueaza mai multe teste:
- masurarea glucozei din sange pe stomacul gol (in ultimile 8 ore, inainte de test, nu se va manca si nu se vor bea lichide decat cantitati mici de apa). Valoarea considerata normala este cea sub 100 mg/dl, intre 100-125 mg/dl se considera prediabet iar valoarea critica este cea mai mare sau egala cu 126 mg/dl; daca la 2 teste diferite valoarea va fi mai mare sau egala cu 126 mg/dl, se considera diabet;
sau
- masurarea glucozei din sange la 2 ore dupa ce se administreaza 75 mg de glucoza dizolvata in apa. Valoarea considerata normala este cea sub 140 mg/dl, intre 140-199 mg/dl se considera prediabet iar valoarea critica este cea mai mare sau egala cu 200 mg/dl;
sau
- masurarea aleatorie a glucozei din sange la persoanele care prezinta simptomele specifice unei crize de hipoglicemie sau hiperglicemie. Valoarea critica este cea mai mare sau egala cu 200 mg/dl.
Nivelul glicemiei rezultat in urma testului cu glucometrul care preleva sange prin inteparea in deget nu poate sta la baza diagnosticului de diabet de tip 1. Aceasta valoare trebuie confirmata de testele de sange mentionate mai sus.
Testul hemoglobinei glicolizate
Testarea hemoglobinei A1c denumita si HbA1c, hemoglobina glicozilata sau glicohemoglobina, este un test de sange care releva cat de bine este tinut sub control diabetul. Hemoglobina A1c prezinta media controlului glucozei din sange in ultimele 2-3 luni si este utilizata impreuna cu monitorizarea zilnica a glicemiei pentru a se ajusta dozele de insulina sau de alte medicamente pentru diabet.
Hemoglobina se gaseste in celulele rosii care transporta oxigenul in corp. Cand diabetul nu este controlat si nivelul de glucoza din sange este ridicat, glucoza se acumuleaza in sange si in combinatie cu hemoglobina se glicolizeaza. Prin masurarea nivelului hemoglobinei A1c se se poate afla cantitatea medie de zahar din sange, cu cat nivelul hemoglobinei A1c este mai ridicat cu atat cantitatea de glucoza din sange a fost mai mare in saptamanile anterioare testului.
Care sunt valorile normale pentru testul hemoglobinei glicolizate ?
Valorile pentru testul hemoglobinei glicolizate sau A1c, exprimate in %, sunt:
- pentru persoanele sanatoase, care nu au dezvoltat diabet: intre 4% si 5,6%;
- pentru persoane cu risc crescut de diabet: intre 5,7% si 6,4%;
- pentru persoane cu diabet: egal sau peste 6,5%. Pentru a nu dezvolta complicatiile specifice diabetului, se recomanda mentinerea nivelului sub 7%.
Frecventa cu care este recomandat testul depinde de modul cum este tinut sub control diabetul, si poate varia intre 3 si 6 luni.
Persoanele cu afectiuni care influenteaza hemoglobina, asa cum este anemia, pot obtine rezultate distorsionate la testul hemoglobinei glicolizate. Rezultate distorsionate se pot obtine si din cauza suplimentelor cu vitamina C si E, boli renale sau hepatice, nivel ridicat al colesterolului.
Tratament diabet de tip 2
Pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 nu este intotdeauna necesara inceperea imediata a tratamentului cu insulina. Necesitatea inceperii tratamentului cu insulina, in cazul diabetului de tip 2, este strans legata de perioada de timp de cand s-a instalat afectiunea, cu cat o persoana este de mai mult timp afectata cu atat va fi probabilitatea mai mare pentru tratamentul cu insulina.
Ca si in cazul diabetului de tip 1, insulina este o modalitate de a controla nivelul glucozei din sange. Totusi, in cazul diabetului de tip 2, adoptarea unei diete sanatoase, cresterea activitatii fizice si anumite medicamente recomandate pentru diabet sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a tine sub control nivelul glucozei din sange.
Exista si argumente pentru care unii pacienti afectati de diabet de tip 2 aleg tratamentul cu insulina:
- are efecte rapide pentru aducerea nivelului glucozei din sange in limite normale;
- ofera organismului posibilitatea sa se “odihneasca”, in special celulele pancreasului care sunt responsabile cu producerea insulinei;
- are efecte secundare mai putine decat alte medicamente recomandate pentru diabet. Insulina injectabila este versiunea sintetica a hormonului produs de organism si interactioneaza intr-un mod mai natural cu acesta.
Totusi, trebuie administrata corect pentru ca efectul secundar al insulinei este hipoglicemia.
Subiecte: afectiune diabet zaharat