Paracetamolul si Ibuprofenul, sub o varietate de denumiri comerciale, se regasesc cel mai des in “farmacia” de acasa. Sunt medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala si la care apelam atunci cand suntem raciti, avem febra, dureri de cap, de dinti, de muschi, de spate, crampe si lista poate continua.
Pot fi administrate alternativ, fiecare avand rolul sau, dar exista si simptome asupra carora au efecte similare.
Va prezentam comparativ, cateva avantaje si dezavantaje ale utilizarii de Paracetamol si Ibuprofen, luand in considerare:
- capacitatea de a lupta impotriva febrei;
- capacitatea de a reduce si elimina durerea;
- efectele secundare;
- toxicitatea;
- riscuri administrare.
Pentru a va proteja sanatatea, chiar si in cazul medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala, cereti sfatul medicului si respectati instructiunile din prospect.
Eficienta administrarii de Paracetamol si Ibuprofen in cazul urmatoarelor simptome:
Febra
Paracetamol: Mai putin eficient in scaderea temperaturii
Ibuprofen: Scade temperatura
Durere
Paracetamol: Eficient pentru dureri de cap si artrita
Ibuprofen: Eficient pentru dureri menstruale
Dureri de gat
Paracetamol si Ibuprofen: Calmeaza durerea de gat
Inflamatii
Paracetamol: –
Ibuprofen: Sinuzita, dureri de spate, dureri musculare, durere de dinti si urechi
Printre dezavantajele administrarii de Paracetamol si Ibuprofen:
Toxicitate
Paracetamol: Utilizarea unor cantitati sensibil mai mari decat cele recomandate, poate conduce la deteriorarea, posibil permanenta, a ficatului
Ibuprofen: Utilizarea prelungita poate afecta rinichii si poate creste incidenta unui atac cerebral sau infarct
Efecte secundare
Paracetamol: Minime. Foarte rar pot aparea reactii ale pielii, iritatii sau pustule cu lichid, in acest caz, adresati-va de urgenta medicului.
Ibuprofen: Ulceratii stomacale, arsuri si disconfort gastro-intestinal, constipatie
Riscuri de administrare
Paracetamol:
- Se gaseste in foarte multe produse impotriva racelii, gripei si durerilor, verificati intotdeauna substantele active din compozitia medicamentelor, in acest caz substanta activa fiind acetaminofen
- Atentie la consumul de alcool pe perioada administrarii
Ibuprofen:
- A se evita utilizarea dupa o interventie pe cord sau in cazul reactiilor alergice la aspirina
- Reduce protectia pe care o ofera aspirina in cazul atacului cerebral si infarctului
- A nu se administra in sarcina si alaptare, fara acordul medicului
- Riscul de sangerare este mai mare pentru persoanele cu varsta peste 60 de ani, persoanele care prezinta deja ulceratii sau care urmeaza tratamente pentru fluidizarea sangelui
- Atentie la consumul de alcool pe perioada administrarii
In cazul aparitiei reactiilor alergice, la orice medicament, intrerupeti imediat tratamentul si informati medicul. Reactiile alergice pot afecta pielea (iritatii, pustule, mancarime, roseala, descuamare etc.), caile respiratorii (obturarea cailor respiratorii, suierat, dificultati in respiratie si vorbire etc.) sau inflamarea fetei, a buzelor, a limbii, si a gatului.
In concluzie, Ibuprofenul este mai eficient in cazul starii febrile, a durerilor si a inflamatiilor, in timp ce Paracetamolul este mai eficient in cazul artritei si al durerilor de cap. Pentru a maximiza efectele si a reduce riscurile, se recomanda alternarea lor, deoarece se metabolizeaza diferit in organism.
In cazul tuturor medicamentelor, este recomandata utilizarea dozei minim prescrise si administrarea pe o perioada cat mai scurta.
Subiecte: medicamente
1 Comment
Ibuprofenul scade rezistenta la infecții creste numarul de globale albe,agravează starea de răceală,este foarte alergând.Este o crimă sa scoți pe piata Nurofen pentru răceală si gripa cind de fapt acesta agravează aceasta boala prin provocarea scăderii rezistentei la infecții a organismului.Din pacate medicii de familie nu cunosc efectele adverse ale nurofenului si recomanda tratarea pneomonie virale cu nurofen,o adevarata tentativă de crima