„Industria” dietelor si a solutiilor „minune” de slabit este plina de mituri. Exista foarte multe sfaturi, uneori chiar nocive, dintre care majoritatea nu au nici o dovada stiintifica.
De-a lungul anilor, s-au efectuat mai multe studii si s-au descoperit o serie de strategii care pot influenta in mod benefic scaderea in greutate.
15 sfaturi pentru o cura de slabire bazata pe argumente stiintifice
1. Consumul de apa, mai ales inainte de mese
In multe diete este recomandat consumul de apa pentru pierderea in greutate, iar acest lucru este adevarat.
Consumul de apa poate stimula metabolismul cu 24-30% pe o perioada de 1-1,5 ore, ajutand la arderea suplimentara de calorii.
Un studiu a aratat ca persoanele care au baut o jumatate de litru de apa cu aproximativ o jumatate de ora inainte de mese, in timpul dietei, au mancat mai putin si au pierdut cu 44% mai mult din greutate.
2. Consumul de oua intregi
Consumul de oua intregi, albus si galbenus, poate avea o varietate de beneficii, inclusiv sprijinirea pierderii in greutate.
Studiile arata ca inlocuirea unui mic dejun (nu a tuturor) pe baza de cereale cu unul pe baza de oua, poate ajuta la:
- reducerea aportului de calorii pentru urmatoarele 36 de ore;
- pierdea in plus din greutate;
- reducerea de grasime corporala.
Daca din diferite motive, nu se pot manca oua, orice sursa de proteine de calitate pentru micul dejun poate avea efecte similare.
Metoda ideala de preparare este fierberea oului.
3. Consumul de cafea, preferabil simpla
Cafeaua de calitate contine antioxidanti, si poate avea numeroase beneficii pentru sanatate.
Conform studiilor, cofeina din cafea poate stimula metabolismul cu 3-11%, si poate creste arderea grasimilor cu pana la 10-29%.
Totusi, pentru a avea rezultate benefice, trebuie respectata conditia de a nu „imbunatatii” cafeaua cu zahar sau alte ingrediente bogate in calorii.
Este important sa nu se faca excese in consumul de cafea, pentru ca acestea nu maximizeaza efectele benefice, ci dimpotriva, pot cauza alte probleme de sanatate.
4. Consumul de ceai verde
Ca si cafeaua, ceaiul verde are multe beneficii, unul dintre ele fiind pierderea in greutate.
Ceaiul verde contine cantitati mici de cofeina si este bogat in antioxidanti puternici numiti catechini, care lucreaza sinergic cu cofeina pentru a accelera arderea grasimilor.
5. Reducerea consumului de zahar adaugat
Zahar adaugat este unul dintre cele mai nocive ingrediente din dieta moderna, iar cei mai multi oameni mananca prea mult zahar.
Studiile arata ca zaharul (si siropul de porumb) este puternic asociat cu riscul de obezitate, precum si cu boli ca diabetul zaharat de tip 2, boli de inima si alte afectiuni.
In cazul in care se doreste pierderea in greutate, trebuie acordata o atentie suplimentara etichetelor de pe alimente, deoarece, chiar si asa-numitele alimente sanatoase pot avea un continut ridicat de zahar.
6. Dieta saraca in carbohidrati
Numeroase studii arata ca un regim alimentar sarac in carbohidrati poate ajuta la pierderea in greutate, de 2-3 ori mai mult decat printr-o dieta standard, saraca in grasimi.
7. Alimente sanatoase „la indemana”
Pe parcursul dietei, cu siguranta, vor exista momente cand se vor incalca regulile. Pentru acele momente este bine sa se pastreze in apropiere alimente sanatoase.
Cateva gustari, care sunt usor de transportat si simplu de pregatit includ fructe intregi, un pumn de nuci, morcovi, iaurt sau un ou fiert tare.
8. Consumul de alimente picante
Depinde de starea de sanatate a fiecarei persoane, dar consumul de alimente picante, cum ar fi piperul Cayenne, contin capsaicina, un compus care poate stimula metabolismul si poate reduce usor apetitul.
9. Exercitii de aerobic
Exercitiile de aerobic (cardio) sunt un mod excelent de a arde calorii si de a imbunatati sanatatea fizica si mentala.
Este deosebit de eficient pentru pierderea de grasime din zona abdomenului (de pe burta), aceasta fiind o grasime nesanatoasa care tinde sa se construiasca in jurul organelor si poate provoca boli metabolice.
10. Exercitii de rezistenta. Ridicarea de greutati
Unul dintre cele mai grave efecte secundare ale dietelor este tendinta de a provoca pierderea masei musculare si incetinirea metabolismului, adesea mentionata ca intrarea organismului in „modul de infometare”.
Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este efectuarea exercitiilor de rezistenta, cum ar fi ridicarea de greutati. Studiile arata ca ridicarea de greutati poate ajuta la mentinerea unui metabolism ridicat, si poate impiedica pierderea masei musculare.
Intr-o dieta nu este importanta doar pierdea de grasime, aspectul estetic final trebuie sa fie cel al unui corp frumos conturat, iar pentru aceasta, exercitiile de rezistenta sunt critice.
11. Mestecarea mai lenta a alimentelor
Creierul are nevoie de o perioada de timp pentru a „inregistra” ca aportul de alimente din timpul mesei a fost suficient pentru nevoile organismului.
Unele studii arata ca mestecatul mai lent al alimentelor poate ajuta la reducerea aportului de calorii si creste productia de hormoni legati de pierderea in greutate.
12. Odihna suficienta
Somnul este subapreciat in cazul dietelor, dar poate fi la fel de important ca o alimentatie sanatoasa sau exercitii fizice.
Studiile arata ca deficitul de somn este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru obezitate, fiind legat de un risc crescut de 89% de obezitate la copii, si de 55% la adulti.
13. Consumul de zahar din sucuri
Daca zaharul este nociv, zaharul in forma lichida este chiar mai rau. Conform studiilor, caloriile provenite din zahar lichid sunt principala cauza a castigului in greutate din dieta moderna.
De exemplu, un studiu a aratat ca bauturile indulcite cu zahar sunt asociate cu un risc crescut de obezitate de 60% la copii.
Aceasta constatare se aplica si sucurilor naturale de fructe, care contin o cantitate similara de zahar ca o bautura racoritoare carbogazoasa. Este recomandat sa se manance fructe intregi, iar sucurile din fructe sa fie consumate cu precautie.
14. Consumul de alimente integrale
Unul dintre cele mai bune lucruri care se pot face pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corporale normale este consumul de alimente integrale, bazate pe un singur ingredient, care nu sunt procesate industrial.
Aceste alimente contin in mod natural necesarul de nutrienti al organismului, si este foarte dificil sa se castige in greutate in cazul in care cea mai mare parte din dieta se bazeaza pe ele. Cateva exemple: oua, peste, iaurt, branzica de casa, salata, spanac, broccoli, varza, nuci, fructe etc.
Pentru o mancarea sanatoasa nu este nevoie de o lista lunga de ingrediente.
15. Mancati sanatos, nu tineti diete!
Aproape niciodata dietele nu functioneaza pe termen lung.
Persoanele care recurg frecvent la diete tind sa castige mai mult in greutate dupa un timp (efectul yo-yo), iar studiile arata ca dieta este un predictor considerabil al cresterii viitoare in greutate.
Obiectivul ar trebui sa fie acela de a deveni o persoana mai sanatoasa, mai fericita si multumita de propria persoana. Atentia ar trebui sa se concentreze pe sprijinirea nevoilor nutritive ale corpului, si nu pe privarea lui. Pierderea in greutate ar trebui sa urmeze ca un efect secundar natural.
Subiecte: cafea diabet zaharat dieta nutritie slabire zahar